Iranul a respins ca interferenţă în chestiunile de stat ale Teheranului sprijinul preşedintelui american Joe Biden pentru protestele la nivel naţional, declanşate de moartea unei tinere aflate în custodia poliţiei, a informat duminică Agenţia de Presă a Studenţilor Iranieni (ISNA), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică un videoclip în care se pare că a revenit calmul în închisoarea Evin din Teheran, după ce un incendiu a izbucnit acolo peste noapte, în timp ce tulburările au fost declanşate de moartea lui Mahsa Amini în custodia poliţiei luna trecută.

Autorităţile iraniene au declarat că un atelier a fost incendiat ”după o luptă între un număr de prizonieri condamnaţi pentru infracţiuni financiare şi furt”.

Evin deţine mulţi deţinuţi care se confruntă cu acuzaţii de securitate, inclusiv iranieni cu dublă naţionalitate.

Comentând săptămânile de proteste antiguvernamentale din Iran declanşate de moartea lui Mahsa Amini din 16 septembrie, Biden a spus sâmbătă că a fost surprins de curajul oamenilor care ies în stradă pentru proteste în Iran.

”Sâmbătă... Biden a intervenit în problemele de stat ale Iranului susţinând revoltele... În ultimele zile, administraţia americană a încercat cu disperare să aprindă tulburările din Iran sub diverse scuze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, citat de ISNA.

Protestele au reprezentat una dintre cele mai serioase provocări pentru Republica Islamică de la revoluţia din 1979, cu demonstraţii răspândite în toată ţara şi unii oameni scandând pentru moartea liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.

Sâmbătă seara, un incendiu a izbucnit la închisoarea Evin din Teheran, unde s-au auzit împuşcături, potrivit ONG-urilor, la finalul unei noi zile de demonstraţii împotriva puterii după decesul Mahsei Amini.

Potrivit unui pompier de la faţa locului, citat de Irna, ”opt persoane au fost rănite în acest incendiu”.

Strigăte de ”Moarte dictatorului” s-au auzit şi pe fundalul unui videoclip postat de mass-media online 1500tasvir, care enumeră încălcările drepturilor omului. Acesta este unul dintre cele mai scandate sloganuri la demonstraţiile de după moartea Mahsei Amini, în urmă cu o lună.


 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.