Armata iraniană a respins ipoteza unui act criminal în cazul prăbuşirii elicopterului în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe şi alte şase persoane, a anunţat vineri presa de stat, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian şi alte şase persoane au murit duminică după ce elicopterul lor s-a prăbuşit în nord-vestul ţării, într-o zonă muntoasă şi împădurită şi în condiţii meteorologice dificile. Ebrahim Raisi a fost înmormântat joi în oraşul sfânt musulman şiit Mashhad.

"Nu a fost observat niciun impact de glonţ sau altceva similar pe epava elicopterului", a precizat un raport preliminar al Statului Major al forţelor armate publicat de agenţia oficială IRNA.
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Elicopterul a luat foc după ce a lovit o zonă înaltă", notează raportul, adăugând că "nimic suspect nu a fost depistat în timpul comunicaţiilor dintre turnul de control şi echipaj".

Raportul precizează că elicopterul urma "o rută planificată în prealabil" şi a respectat "planul de zbor planificat" înainte de accident.

Potrivit aceleiaşi surse, epava elicopterului a fost găsită luni dimineaţa devreme de drone, dar terenul dificil din zonă, "ceaţa şi temperaturile scăzute" au îngreunat activitatea echipelor de căutare şi salvare.

Armata a subliniat însă că este nevoie de "mai mult timp" pentru a investiga cauzele accidentului.

Experţii spun că Iranul are performanţe slabe în materie de siguranţă aeriană, cu accidente repetate, multe dintre ele implicând aeronave construite în SUA şi cumpărate înainte de revoluţia islamică din 1979. Teheranul spune că sancţiunile americane îl împiedică de mult timp să cumpere noi aeronave sau piese de schimb din Occident pentru a-şi actualiza flotele învechite.

Iranul a proclamat cinci zile de doliu pentru Raisi, care a pus în aplicare politicile ayatollahului Ali Khamenei, a reprimat disidenţa publică şi a adoptat o linie dură în probleme de politică externă, inclusiv în discuţiile cu Washingtonul pentru a relansa pactul nuclear iranian din 2015.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.