Execuţia unui universitar iraniano-suedez, Ahmadreza Djalali, condamnat la moarte în Iran după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Israelului, a fost amânată ”câteva zile” printr-o decizie a autorităţilor locale, a anunţat joi soţia acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI), Ahmadreza Djalali urma să fie transferat marţi după-amiaza la Închisoarea Karadj, în apropiere de Teheran.

Însă soţia sa, Vida Mehran Nia, a anunţat că acest transfer nu a avut încă loc.

Această amânare ar avea legătură cu ”chestiuni politice” în Iran, apreciază ea.

În pofida faptului că este vorba despre un ”semn bun” în opinia familiei, Vida Mehran Nia declară nu este sigură că acest lucru influenţează şansele soţului său de a scăpa.

”Nu ştiu, sincer, dar cel puţin avem puţină speranţă”, a declarat ea.

Djalali, care a lucrat la Institutul Karolinska, o facultate de medicină de la Stockholm, a fost arestat în cursul unei vizite în Iran, în aprilie 2016.

Acuzat că a transmis serviciilor israeliene de informaţii externe Mossad informaţii despre doi oficiali din cadrul programului nuclear iranian, care au permis asasinarea acestora, în 2010 şi 2012, el a fost judecat şi condamnat la moarte.

În timpul detenţiei, Suedia i-a acordat cetăţenia suedeză, în februarie 2018, la câteva luni după ce Curtea Supremă iraniană a confirmat condamnarea sa la pedeapsa capitală.

Universitarul a declarat că a fost condamnat din cauză că a refuzat să spioneze în contul Iranului pe când muncea în Europa.

Condamnarea sa la moarte a fost denunţată de către organizaţii de apărarea drepturilor omului, inclusiv Amnesty International, şi experţi ONU în domeniul drepturilor omului.

Cazul său a tensionat relaţiile Suediei cu Republica islamică în ultima perioadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.