Iordania a cerut duminică Israelului să oprească atacurile ”barbare” împotriva credincioşilor veniţi la moscheea Aqsa din Ierusalim, afirmând că va intensifica presiunile internaţionale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul trebuie să respecte credincioşii şi legislaţia internaţională care protejează drepturile arabilor, potrivit Iordaniei, care este custode pentru siturile musulmane şi creştine din Israel.

Tensiunile din Ierusalimul de Est s-au transformat în ciocniri între poliţia israeliană şi palestinieni în jurul al Aqsa, cea de-a treia cea mai sfântă moschee a islamului, în momentul culminant al lunii de post a Ramadanului.

"Ceea ce fac poliţia israeliană şi forţele speciale, de la ilegalităţi împotriva moscheii până la atacuri împotriva credincioşilor, este un comportament barbar care este respins şi condamnat", a spus guvernul iordanian într-un comunicat.

Fricţiunile au crescut în Ierusalim şi în Cisiordania ocupată, cu ciocniri nocturne în Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est - un cartier în care numeroase familii palestiniene se confruntă cu evacuarea.

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat că regatul, care a pierdut Ierusalimul de Est şi Cisiordania în războiul arabo-israelian din 1967, va face tot posibilul pentru a proteja drepturile palestinienilor împotriva revendicărilor de proprietăţi ale coloniştilor evrei.

"Israelul, ca forţă de ocupaţie, poartă responsabilitatea pentru protejarea drepturilor palestinienilor în casele lor", a declarat Safadi în comentarii publicate în presa de stat.

Iordania a furnizat mai devreme palestinienilor acte de proprietate în Sheikh Jarrah, potrivit cărora dovezile coloniştilor israelieni referitoare la proprietăţii sunt fără bază legală.

"Evacuarea palestinienilor din casele lor în Sheikh Jarrah este o crimă de război", a mai spus Safadi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.