Donald Trump, învestiti în mod oficial de Partidul Republican, şi-a lansat campania în vederea unui al doilea mandat, acuzându-i pe demoicraţi că vor ”să fure” alegerile prezidenţiale viitoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Devansat amplu în sondaje naţionale şi dat ca înfrânt în numeroase state-cheie, preşedintele american a promis, la Charlotte, în North Carolina, o nouă victorie, după victoria sa surpriză din 2016.

Pentru a-şi galvaniza baza electorală, el agtă de mai multe săptămâni - fără elemente tangibile ca dovadă - spectul fraudei legate de votul prin corespondenţă care va ocupa un loc mai important anul acesta, din cauza epidemiei noului coronavirus.

”Singurul mod în care ne pot priva de victorie este dacă alegerile sunt trucate (...). Ei folosesc covidul pentru a fura alegerile”, a tunat el, într-un lung discurs dezlânat, pe un ton voit provocator, în care şi-a lăudat bilanţul.

Reuniţi la Charlotte, cei aproximativ 300 de delegaţi din cadrul "Grand Old Party" care reprezintă cele 50 de state americane l-au desemnat, fără vreo surpriză, pe fostul om de afaceri de la New York drept candidatul lor în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Atent să marcheze contrastul faţă de Joe Biden, pe care l-a poreclit ironic ”Joe adormitul”, Trump s-a deplasat la Charlotte în prima zi a convenţiei republicane (RNC).

”M-am simţit obligat să vin în North Carolina”, a explicat el. ”Noi am făcut asta din respect faţă de North Carolina şi cred că  voi vă veţi aminti la 3 noiembrie”, a adăugat el, subliniind că adversarul său nu s-a dus la Milwaukee, în Wisconsin.

Această mare adunare a Partidului Republican, la fel ca cea democrată, care tocmai s-a încheiat, este - cu excepţia acestei prime zile - majoritar virtuală, din cauza pandemiei.

”ÎNCĂ PATRU ANI”

Vicepreşedintele Mike Pnece a fost desemnat, din nou, de partidu său, drept candidat la vicepreşedinţie.

”America are nevoie de încă patru ani de Donald Trump la Casa Albă”, a declarat el într-o scurtă alocuţiune, pentru că ”ştim toţi că economia este în joc, legea şi ordinea sunt în joc”.

Aceasta este o părere împărtăţită de alesul republican Matt Gaetz, care a apreciat în cadrul convenţiei că a venit timpul ”să ne batem pentru salvarea” Statelor Unite ”sau vom pierde (ţara) pentru totdeauna”.

Această convenţie republicană, care se încheie joi, va fi o afacere de familie pentru preşedintele american.

În afară de soţia sa Melania, copiii săi adulţi se află între vorbitorii din program.

Fiul său mai mare Donald Trump Jr s-a exprimat luni dintr-un auditoriu la Washington, în stilul combativ al tatălui său, afirmând că alegerile din noiembrie vor fi o alegere între ”biserică, muncă şi şcoală” şi ”revoltă, jaf şi vandalism”.

Don Jr a dat asigurări că preşedintele a ”luat rapid decizii” împotriva pandemiei, dar, la fel ca aproape toţi participanţii la convenţie, nu i-a menţionat pe cei 170.000 de americani ucişi de covid-19.

Potrivit echipei sale de campanie, Donald Trump vrea o convenţie ”foarte optimistă şi veselă”.

Însă primele declaraţii ale preşedintelui american la Charlotte, în care evocă posibilitatea ”morţii visului american”, în cazul în care înving democraţii, au dat din capului locului un ton sumbru.

”Nu vă amăgiţi: puţin contează unde trăiţi, familia voastră nu va fi în siguranţă în America democraţilor radicali”, a declarat ca un ecou Patricia McCloskey, o invitată de onoare la convenţie, împreună cu soţul său, la două luni după ce a luat în bătaia armei manifestanţi care protestau împotriva rasismului şi brutalităţii poliţiei.

Obiectivul lui Donald Trump este, de asemenea, să-şi apere bilanţul, în momentul în care este atacat dur din cauza modului în care gestionează epidemia covid-19 ţi în care cartea sa principală, sănătatea economiei, nu mai este un atu.

Convenţia şi-a asigurat prezenţa mai multor vorbitori afroamericani, într-o încercare de a atrage o parte a electoratului care îi este în mare ostil, inclusiv pe Tim Scott, singurul senator republican de culoare.

Din Orientul Mijlociu, unde efectuează un turneu, secretarul de Stat Mike Pompeo evocă progresele diplomartice ale Guvernului Trump - o intervemţie neobişnuită într-un astfel de eveniment.

Joi, într-un discurs în grădina Casei Albe, miliardarul va accepta în mod oficial, a doua oară, nominalizarea partidului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.