Judecătorii însărcinaţi cu ancheta cu privire la atentatul eşuat de la Villejuif, la 19 aprilie 2015, în care a fost ucis o tânără antrenoare de fitness, şi-au încheiat investigaţiile, au declarat, confirmând o informaţie dezvăluită de Le Parisien, surse judiciare pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La peste patru ani de la fapte, magistraţii au anunţat părţile, la 26 iulie, cu privire la acest lucru şi au acordat o lună pentru ca acestea să depună observaţii şi ca Parchetul Naţional francez Antiterorism (PNAT) să depună cereri.

PNAT urmează de-acum să-şi prezinte opinia cu privire la trimiterea sau nu într-un tribunal cu juri a principalului suspect, Sid Ahmed Ghlam, şi altor şapte bărbaţi, suspectaţi că i-au furnizat armament sau material şi de legături - unii dintre ei - cu mişcarea islamistă radicală, înaintea deciziei finale a judecătorului de instrucţie şiunui proces în 2020 sai 2021.

Sid Ahmed Ghlam, un student algerian, la acea vreme în vârstă de 23 de ani, pe numele căruia exista o fişă S de radicalizare, este suspectat că a vrut să atace în acea zi o biserică la Villejuif, la sud de Paris, în timpul unei slujbe.

Însă, potrivit acuzării, el a renunţat la plan şi a chemat salvatori, după ce şi-a tras în mod accidental un glonţ în picior, după ce a ucis-o pe Aurélie Châtelain, peste care a dat în parcarea în care îşi pregătea asaltul.

Sid Ahmed Ghlam neagă această crimă şi dă asigurări că ea a fost ucisă în mod accidental de către un complice misterios, despre care este singurul care afirmă că există. Această teză  este considerată puţin credibilă de către anchetatori.

El a spus de asemenea că s-a răzgândit şi s-a mutilat de bună voie, pentru a împiedica atentatul.

Însă el a recunoscut că a fost ”teleghidat” de către gruparea Statul Islamic (SI). Poliţiştii i-au decriptat rapid conversaţiile cu două persoane din SI care-i dădeau ordine SI, Abou Moutana şi  Amirouche, care-l instruiau să găsească ”o biserică bună cu lume”.

Anchetatorii cred că în spatele acestor nume se ascund doi veterani ai jihadului, vizaţi de doi ani de mandate de arestare, însă presupuşi morţi în zona irakiano-soriană - şi amnume Abdelnasser Benyoucef, antrenat de Al-Qaida în Afganistan şi cu legături cu Grupul Islamist al Combatanţilor Marocani (GICM), şi Samir Nouad, considerat unul dintre cei care-i dădeau ordine lui Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atentatelor de la 13 noiembrie 2015.

Numele lui Fabien Clain - vocea care a revendicat atentatul de la 13 noiembrie -, despre care se crede că a murit în februarie în Siria, a apărut, de asemenea, în anchetă.

O întrebare rămâne în suspans - ţinta de la Villejuif se înscria, oare, într-un plan vast de acţiuni în Europa al grupării jihadiste, înainte de atacul într-un tren Thalys, în august 2015, şi raidurile sângeroase de la 13 noiembrie în capitală şi la Sanit-Denis?

La acea vreme, Franţa intrase de trei luni în era ameninţării jihadiste, prin atentatele de la Charlie Hebdo, Montrouge şi Hyper Cacher, în ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.