În total 246 de persoane au fost ucise în Franţa din 2015, în atacuri atribuite sau revendicate de mişcarea jihadistă, după ce un bărbat a fost ucis sâmbătă seara la Paris, iar alte patru persoane au fost rănite, de către un tânăr francez de origine cecenă în vârstă de 20 de ani, Khamzat Azimov, înainte să fie ucis de poliţie, relatează AFP, care prezintă atentatele jihadiste comise pe teritoriul francez după 2015.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit procurorului Republicii François Molins, care a sesiszat Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului, atacatorul înarmat cu un cuţit a strigat ”Allah Akbar” (Allah e mare).

2018

- 23 martie: un francez de origine marocană, în vârstă de 25 de ani, Radouane Lakdim, fură o maşină la Carcassonne (Aude), ucide un pasager şi răneşte grav şoferul prin împuşcare. El trage, puţin mai târziu, asupra a patru poliţişti, în faţa cazărmii CRS şi-l răneşte pe unul dintre ei.

El pătrunde, după aceea în supermarketul Super U din oraşul Trèbes, strigând "Allah Akbar", se revendică drept un ”soldat” al grupării Statul Islamic (SI) şi omoară un măcelar şi un client.

Locotenent-colonelul Arnaud Beltrame din cadrul Jandarmeriei, care s-a oferit ca ostatic în locul unei femei, este rănit mortal la gât, cu puţin înainte de asalt.

Jihadistul este împuşcat de GIGN. Doi membri sunt răniţi în asalt.

Atacul este revendicat imediat de SI.

2017

-1 octombrie: un tunisian în vârstă de 29 de ani, Ahmed Hanachi, atacă şi ucide două femei tinere pe treptele Gării Saint-Charles, la Marsilia, strigând ”Allah Akbar” înainte să fie ucis prin împuşcare de militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle. Atentatul este revendicat seara de SI.

- 20 aprilie: la Paris, un poliţist, Xavier Jugelé, este ucis prin împuşcare, iar alţi doi sunt răniţi pe Champs-Elysées de un francez condamnat, în vârstă de 39 de ani, Karim Cheurfi, care este ucis prin împuşcare pe loc. Atentatul este revendicat la scurt timp după aceea de SI.

2016

- 26 iulie: preotul Jacques Hamel de la Saint-Etienne-du-Rouvray (nord-vest) este tăiat la gât în biserica sa de doi jihadişti, Abdel Malik Petitjean şi Adel Kermiche, care sunt împuşcaţi de poliţie. Asasinatul este revendicat de SI.

- 14 iulie: un tunisian în vârstă de 31 de ani, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, intră cu un camion în mulţime, la câteva momente după focul de articifii de 14 iulie, la Nisa, omorând 86 de persoane şi rănind alte peste 400. El este ucis de poliţie. Atacul este revendicat de SI.

- 13 iunie: un poliţist de la Magnanville (Yvelines), în apropiere de Paris, şi partenera sa sunt asasinaţi acasă de un jihadist în vârstă de 25 de ani, Larossi Abballa, care şi-a revendicat fapta pe Twitter şi Facebook în numele SI. El este ucis de RAID, o unitate de elită a poliţiei.

2015

- 13 noiembrie: Franţa este însângerată de cele mai grave atentate din istoria sa. Nouă jihadişti ucid 130 de oameni şi rănesc peste 350 la Paris, în sala de concerte Bataclan (90 morţi), pe terase şi în mai multe baruri şi restaurante (39 de morţI) şi în apropiere de Stade de France (un mort). SI revendică atentatele.

- 26 iunie: Yassin Salhi îşi ucide şi decapitează patronul, pe Hervé Cornara, la Chassieu (Rhône), iar apoi, agitând steaguri jihadiste, încearcă să arunce în aer fabrica Air Products din Saint-Quentin-Fallavier (Isère), intrând cu furgoneta în butelii de gaz, înainte să fie arestat.

- 19 aprilie: Sid Ahmed Ghlam, un student algerian la informatică, este arestat la Paris, suspectat că a ucis o femeie şi că pregătea un atentat iminent la o biserică din Villejuif, la periferia de sud a Parisului. Deţinător al unor arme de război, el era cunoscut de serviciile de informaţii ca fiind un islamist radical. El recunoaşte că a plănuit şi alte acţiuni.

- 7-9 ianuarie: fraţii Chérif et Saïd Kouachi ucid 12 persoane, pe 7 ianuarie, la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, la Paris. După două zile de fugă, cei doi bărbaţi vor fi ucişi prin împuşcare de forţe de ordine.

La 8 ianuarie, Amedy Coulibaly ucide o poliţistă la Montrouge, la sud de Paris. La 9 ianuarie, el ia ostatici clienţi şi angajaţi ai unui supermarket cu specific evreiesc, Hyper Cacher, şi-i omoară pe patru dintre ei, toţi evrei. El este împuşcat în asaltul poliţiei.

Fraţii Kouachi s-au revendicat de la Al-Qaida în Penisnula Arabică (AQPA), iar Amedy Coulibaly de la SI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.