Partidul Democrat (PD) din Italia, de centru-stânga şi aflat în opoziţie, a ales-o pe Elly Schlein, o politiciană în vârstă de 37 de ani care are şi cetăţenie americană şi care a crescut în Elveţia, pentru a fi noul său lider şi pentru a reconstrui formaţiunea după eşecul său electoral de anul trecut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda faptului că se afla la coada clasamentului în sondaje, Schlein l-a învins duminică, într-un scrutin al simpatizanţilor PD, pe Stefano Bonaccini, un veteran al politicii italiene, cu 54% din voturi faţă de 46%, după ce a promis că va radicaliza poziţiile partidului, pentru a contesta coaliţia conservatoare aflată la putere.

Astfel, Elly Schlein va conduce în parlament opoziţia faţă de premierul Giorgia Meloni, două femei conducând pentru prima dată în istoria Italiei principalele două formaţiuni politice ale ţării.

Schlein şi Meloni au poziţii diferite în legătură cu o serie de probleme. Meloni se prezintă drept apărătoarea familiilor tradiţionale şi a învăţăturilor Bisericii Romano-Catolice privind sexualitatea şi avortul. Schlein are o relaţie cu o femeie şi susţine drepturile LGBTQ+ şi egalitatea de gen.

Schlein a lucrat în echipa de campanie a fostului preşedinte american Barack Obama în 2008 şi 2012 şi a fost comparată în presa italiană cu Alexandria Ocasio-Cortez, politiciană democrată din New York, pentru ascensiunea sa neaşteptată şi zelul său activist.

Ea a declarat că doreşte să unească partidul său divizat şi să militeze pentru tranziţia către o economie mai ecologică, pentru reforma codului muncii şi distribuirea bogăţiei.

"Poporul democrat este viu şi este pregătit să se ridice. Acesta este un mandat clar pentru o schimbare reală", a declarat Schlein duminică seara. "Vom pune în centrul atenţiei lupta împotriva oricărui tip de inegalitate şi precaritate", a anunţat ea.

Deşi a promis un nou început pentru partid, mulţi dintre politicienii cu experienţă din PD au sprijinit-o în ultimele săptămâni.

Bonaccini este preşedintele bogatei regiuni Emilia-Romagna şi se prezintă ca un bun administrator. Sondajele sugerau că o va învinge cu uşurinţă pe Schlein, dar în cele din urmă şi-a atras un sprijin puternic doar din sudul mai tradiţionalist.

Pe de altă parte, Schlein are de dus o luptă grea, dacă speră să vindece diviziunile din cadrul partidului său şi să învingă blocul conservator al lui Meloni la următoarele alegeri naţionale din 2027. Deşi PD s-a clasat pe locul al doilea în scrutinul din 2022, sondajele arată că a pierdut contactul cu alegătorii din clasa muncitoare şi nu a reuşit să mobilizeze electoratul în campania de anul trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.