Prim-ministrul indian Narendra Modi a promis să unifice ţara joi după o victorie fermă în alegerile naţionale, partidul său urmând să-şi mărească majoritatea în parlament după o campanie în care s-a bazat pe politici în favoarea mediului de afaceri şi o poziţie fermă faţă de securitatea naţională, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Modi a câştigat astfel un nou mandat de cinci ani.

Conform rezultatelor parţiale ale Comisiei Electorale din India, Alianţa Democrată Naţională condusă de partidul lui Modi – Bhratiya Janata (BJP) – a obţinut deja 345 de locuri dintre cele 542 disponibile în parlamentul indian.

„Împreună vom construi o India puternică şi inclusiv. India câştigă din nou!”, a scris Modi pe Twitter.

Victoria lui Modia stârnit optimism pe piaţa financiară, investitorii aşteptându-se ca guvernul său să continue cu reformele economice. Modi va fi sub presiune pentru a crea locuri de muncă pentru zecile de milioane de tineri indieni care vor intra pe piaţa muncii în următorii ani.

„Principalele provocări sunt şomajul, venitul agricultorilor şi reînvigorarea sectorului bancar”, a declarat Madan Sabnavis, economistul şef de la Care Ratings în Mumbai.

Promisiunea sa de a uni ţara se va dovedi însă a fi una dificilă, campania BJP fiind una care a determinat comunitatea musulmană să îşi exprime temerile pentru că ar fi trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.

Promisiunea lui Modi de a lua o atitudine dură faţă de mişcarea separatistă din Caşmirul musulman a contribuit de asemenea la tensiunile cu Pakistanul.

Membrii partidului său doresc acum ca Modi să aibă o poziţie mai dură privind securitatea naţională dar şi să construiască un templu controversat în locul în care o moschee a fost demolată de o mulţime hindusă în 1992.

„Vreau ca Modi să oprească terorismul din Caşmir şi să facă Pakistanul să plătească. Sunt încrezător de asemenea că Modi va construi şi templul în Ayodhya”, a afirmat Sehkhar Chalal, membru al BJP din New Delhi.

La sediul BJP din New Delhi, membrii partidului se aflau într-o atmosferă de sărbătoare şi au început să decoreze clădirea pentru a celebra victoria.

„Este o aprobare a votanţilor pentru onestitatea prim-ministrului Modi”, a afirmat Nalin S. Kohli, un purtător de cuvânt al BJP.

Liderii Congresului, principalul partid de opoziţie, erau abătuţi. „Va trebui să înţelegem de ce în ciuda unei economii slabe, oamenii au preferat BJP. Le-au acordat o a doua şansă. Sper să o folosească bine”, a declarat Salman Soz, un purtător de cuvânt al partidului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.