India a început să-şi repatrieze militarii staţionaţi în Maldive, după ce preşedintele arhipelagului a cerut trupelor indiene să se retragă de pe teritoriul ţării sale, potrivit presei locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat după alegerea în septembrie în Maldive a preşedintelui Mohamed Muizzu, considerat favorabil Chinei, care a promis să expulzeze forţele indiene până la 10 mai.

Astfel, 25 de militari indieni staţionaţi pe atolul Addu, cel mai sudic dintre atolii arhipelagului, au fost repatriaţi de către New Delhi înainte de data oficială a începerii retragerii, la 10 martie, dezvăluie ziarul Mihaaru.

În urma unor negocieri, Maldivele au dat Indiei un termen de două luni să evacueze cei 89 de militari staţionaţi în această ţară, unde sunt specializaţi în recunoaştere aeriană.

În urma retragerii militarilor indieni, trei avioane de spionaj date de New Delhi autorităţilor de la Malé în vederea supravegherii vastei frontiere maritime a ţării, urmează să fie exploatate de personal civil, care a sosit în Maldive, potrivit ziarului.

Nici autorităţile indiene şi nici cele locale nu au confirmat dezvăluirile Mihaaru.

Ziarulscrie că începutul retragerii militarilor idieni a fost confirmat în schimb de către Forţele armate ale Maldivelor.

India consideră acest arhipelag ca făcând parte din ”sfera sa de influenţă”, însă Maldivele au trecut pe ”orbita” Chinei - cel important creditor străin al său -, în urma alegerii în septembrie a lui Mohamed Muizzu, care a cerut plecarea forţelor indiene.

Săptămâna trecută, Malé a semnat un Acord de ”Asistenţă Militară” cu Beijingul, care vizează o ”consolidare a relaţiilor bilaterale”, a anunţat Ministerul Apărării al arhipelagului după semnarea acordului.

New Delhi nu vede cu ochi buni această apropiere între Maldive şi China, într-o regiune-cheie a comerţului maritim, în largul extremităţii sudice a Indiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.