Miliardarul republican Donald Trump anunţă, într-un interviu acordat în weekend postului Fox News, că va opri Războiul din Ucraina în 24 de ore, aşa cum susţine de mai multe săptămâni, în cazul în care se va întoarce la Casa Albă, în 2024 şi îşi prezintă strategia în acest sens - raportul de forţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi voi spune (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski «ajunge, trebuie să se ajungă la un acord»” cu preşedintele rus Vladimir Putin, a dat asigurări Donald Trump.

În cazul în care va fi ales la conducerea Statelor Unite, el se va duce să se întâlnească cu omologul său rus.

”Îi voi spune lui Putin: «dacă nu ajungi la un acord, vom da multe (Ucrainei). Mai mult decât a avut vreodată, dacă trebuie”, a continuat Donald Trump.

”Acest război trebuie să fie oprit. Acest război este un dezastru”, sublinia fostul preşedinte republican în urmă cu câteva săptămâni, într-un interviu acordat postului conservator englez GB News, într-o emisiune a lui Nigel Farage, un artizan al Brexitului.

Însă dornţa de pace a miliardarului american nu pare să coincidă nici cu voinţa lui Volodimir Zelenski şi nici a lui Vladimir Putin.

Preşedintele ucrainean a repetat în mai multe rânduri că vrea ca trupele ruse să se retragă complet de pe teritoriul ucrainean - înainte de începerea nor eventuale negocieri de pace.

Problema Crimeei - anexată de Moscova în 2014 - nu pare să fie negociabilă pentru Volodimir Zelenski.

Acest teritoriu nu este proprietatea Kremlinului, în opinia lui Zelenski.

În ceea ce priveşte Moscova, Vladimir Putin nu pare nici el, în pofida unor dificultăţi, să vrea să oprească ”operaţiunea militară specială” pe teritoriul Ucrainei.

Pentru a obţine sfârşitul războiului, Trump intenţionează să se folosească de ”bunele relaţii” pe care le are cu preşedinţii ucrainean şi rus pentru a-i forţa să se aşeze la masa negocierilor.

”Îl cunosc foarte bine pe Zelenski şi încă şi mai bine pe Putin”, subliniază fostul şef de stat. ”Aveam o relaţie forate bună cu amândoi”, dă el asigurări.

După ce jurnalista Fox News îi spune că nu ”relaţiile” sale vor opri bombardamentele, Trump revine asupra declaraţiilor sale.

”Îi voi spune lui Zelenski: ajunge, trebuie să închei un târg”, ”şi îi voi spune lui Putin: dacă nu închei un acord, vom da (Ucrainei) multe. Mai mult decât a avut vreodată, dacă trebuie”, i-a răspuns el.

”Voi încheia acordul într-o singură zi”, a adăugat el.

Aceste declaraţii, pot stârni zâmbete pentru că par, în prezent, utopice, din cauză că cele două părţi au poziţii incompatibile.

Vladimir Putin anunţa la începutul acestui an că nu va negocia dacă Ucraina nu acceptă ”noile realităţi teritoriale”, şi anume anexarea a patru regiuni uceainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Kievul cere, la rândul său, o restabilire a ”integrităţii teritoriale” a ţării, adică o revenire la frontierele de dinainte de război, despăgubiri şi pedepsirea crimelor de război.

Donald Trump a profitat de această ocazie şi l-a atacat pe succesorul său Joe Biden, pe care-l acuză că nu este în stare să discute cu lideri mondiali.

Aceşti lideri sunt ”nişte oameni inteligenţi, inclusiv Emmanuel macron şi Vladimir Putin”, subliniază fostul locatar al Casei Albe.

Ei sunt ”agili, duri, şi se află la vîârful jocului”, pe când Joe Biden ”n-ar habar ce se întâmplă”, în ”cea mai periculoasă” perioadă ”din istoria” Americii, este el de părere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.