Atât armata rusă, cât şi cea ucraineană pun ”în mod inutil” în pericol civili, prin faptul că amplasează trupe în centrul unor zone locuite - de exemplu în subsolul unei şcoli sau într-un dispensar -, acuză organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În timp ce Războiul din Ucraina face ravagii, civili au fost prinşi în mod inutil în confrunătri”, constată o cercetătoare HRW, Belkis Wille, citată într-un comunicat.

”Forţele ruse şi ucrainene trebuie să evite să-şi amplaseze trupele printre civili şi să facă tot posibilul să îndepărteze civili din jur”, îndeamnă ea.

HRW anunţă că a documentat patru cazuri în care ruşii au stabilit baze militare în zone rezidenţiale şi trei cazuri în care ucrainenii au făcut la fel.

”Atacurile care au urmat împotriva acestor baze au ucis şi rnit civli”, denunţă organizaţia, cu sedul la New York.

HRW precizează că a intervievat peste 50 de locuitori din şapte localităţi situate în regiunile ucrainene Cernihiv (nord), Harkov (est) şi Zaporijjea (sud) şi că a vizitat şase dintre acestea.

Între cele mai cunoscute cazuri, HRW citează satul Iahidne, din regiunea Cernihiv, în care ruşii au încarcerat aproximativ 350 de civili, timp de o lună, în subsolul unei şcoli pe care au folosit-o drept bază militară.

Forţe ucrainene au stabilit, la rândul lor, o bază într-un centru de control al bolilor într-un cartier rezidenţial din Pokotîlivka, în regiunea Harkov, acuză ONG-ul.

Atunci când ruşii au atacat acest centru, la 28 aprilie, cel puţin şase civili au fost răniţi, iar zeci de case vecine şi şcoala din localitate au fost avariate, potrivit HRW.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, obligând milioane de ucraineni să se refugieze, omorând mii de civili, la Mariupol, şi provocând distrugeri masive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.