Manifestanţi pro-democraţie au ieşit cu miile în stradă, sâmbătă, la Hong Kong, într-un protest în semn de sfidare faţă de China, care intensifică avertismentele pentru a pune capăt acestei grave crize, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beijingul şi autorităţile locale au ridicat tonul săptămâna aceasta şi au făcut zeci de arestări. Armata chineză a anunţat că va fi pregătită să reprime orice neplăceri "intolerabile" dacă i se cere. Dar manifestanţii au rămas neclintiţi şi au promis să facă mai multe adunări şi manifestaţii de-a lungul weekend-ului şi în săptămâna viitoare. 

O mulţime impresionantă de manifestanţi a ieşit pe străzile de la periferie dens populată din cartierul Mong Kok, care în trecut a fost teatru confruntărilor dintre Poliţie şi manifestanţi. Ei au chemat populaţia să se alăture unei greve generale prevăzută luni. 

"Cu cât guvernul ne va reprima mai mult, cu atât mai mult vom ieşi până când vor răspunde revendicărilor noastre", a declarat pentru AFP un contestatar în vârstă de 36 de ani, Ah Kit. 

Poliţia a interzis în ultimul timp manifestarea în cartier, înainte de a o autoriza după examinarea unui apel. 

Sâmbătă, manifestanţii au continuat să treacă peste perimetrul autorizat. O mulţime de magazine şi de centre comerciale au fost închise din această cauză. 

Duminică, este prevăzut un nou protest, unul pe insula Hong Kong şi un altul în sectorul Tseung Kwan O. 

Luni, o grevă generală, susţinută de mai multe organizaţii şi sindicate, este convocată în tot oraşul, în afară de adunările din alte şapte localităţi. 

Hong Kong, care traversează cea mai gravă criză politică după ce a revenit în 1997 de sub tutela Londrei sub cea a Chinei, a cunoscut deja opt weekend-uri consecutive de manifestări masive, adesea urmate de confruntări între mici grupuri radicale şi forţele de ordine. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.