Combatanţi din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas au drogat ostatici înainte de a-i elibera, în timpul armistiţiului din Războiul din Fâşia Gaza, pentru ca aceştia să aibă un aer ”liniştit şi fericit”, cu calmante de tip clonazepam, acuză marţi în Parlament o reprezentantă a Ministerului israelian al Sănătăţii, Hagar Mizrahi, fără să precizeze dacă acest lucru a fost stabilit pe baza unor analize sanguine sau mărturii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa Direcţiei de Medicină Generală Hagar Mizrahi a declarat în Parlament că calmante de tip clonazepam - cunoscute sub numele de Clonex în Israel - le-au fost date unor persoane luate ostatice în timpul atacului sângeros al Hamas în Israel la 7 octombrie.

”Ei le-au dat pastile de Clonex pentru ca să pară liniştiţi şi fericiţi înainte de a-i preda (Comitetului Internaţional al) Crucii Roşii”, a declarat el în faţa membrilor Comisiei Sănătăţii.

Ea nu a precizat dacă acest lucru a fost stabilit în baza unor analize sanguine sau unor mărturii.

”Ei le-au dat să mănânce un pic mai mult chiar înainte de eliberare, pentru ca să iasă din captivitate într-o fromă mai bună”, a adăugat ea.

Hagar Mizrahi nu a precizat nici despre câţi ostatici în această situaţie vorbeşte.

O săptămână de armistiţiu a permis eliberarea a 105 ostatici - dintre care 80 sunt israelieni - în schimbul eliberării a 240 de deţinuţi palestinieni încarceraţi în Israel, în cadrul unui acord între israel şi Hamas, încheiat sub egida Qatarului, principalul mediator.

Alţi cinci ostatici au fost eliberaţi înaintea armistiţiului.

Potrivit armatei israeliene, 138 de persoane sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza.

Atacul unor comandouri Hamas în Israel, la 7 octombrie, s-a soldat cu 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, israelul a declarat război Hamasului şi s-a angajat să distrugă mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007.

Guvernul Hamas a anunţat marţi că 16.248 de persoane - dintre care peste 70% femei şi copii - au fost ucise de la începutul ofensivei israeliene în această enclavă palestiniană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.