Departamentul american al Justiţiei intenţionează să ancheteze şi eventual să dea în judecată universităţi, din cauza unor politici de admitere care discriminează albi, dezvăluie ziatul The New York Times (NYT), care citează un document în acest sens, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această notă internă se caută avocaţi la Divizia pentru Drepturi Civile din cadrul departamentului care sunt interesaţi să lucreze într-un nou proiect în vederea unor ”anchete şi eventuale litigii referitoare la discriminarea intenţionată pe bază de rasă în admiterile la colegiu şi la universitate”, scrie NYT..

Curtea Supremă a stabilit că universităţile pot folosi la admitere discriminarea pozitivă, menită să le ofere minorităţilor un avantaj la înscrierea la colegiu.

Curtea a respins introducerea unor cote în funcţie de rasă, însă a stabilit că rasa poate fi folosită ca factor de evaluarea, între alţi factori, la înscriere.

Oponenţi ai discriminării pozitivă acuză că în anumite cazuri aceasta merge prea departe în discriminarea albilor şi americanilor de origine asiatică.

Potrivit ziarului, în documentul Departamentului Justiţiei nu se precizează în mod explicit cine este vizat de aceste politici.

Însă NYT scrie că atât susţinători, cât şi oponenţi ai acestui proiect sunt de acord că el vizează discriminarea pozitivă în favoarea persoanelor de culoare şi hispanicilor.

Un purtător de cuvânt al Departamentul Justiţiei a declarat pentru Reuters că instituţia nu comentează probleme referitoare la personal.

Ziarul scrie că documentul sugerează că proiectul urmează să fie realizat de o parte a Diviziei pentru Drepturi Civile, care are personal numit pe criterii politice, şi nu de Secţia pentru Oportunităţi în Educaţie, consacrată gestionării cazurilor care privesc universităţi şi din care fac parte funcţionari publici de carieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.