Guvernul olandez va investi până la 3,5 miliarde de euro în achiziţii militare, a anunţat Ministerul Apărării, într-o schimbare a politicii în urma invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ani de reducere a cheltuielilor, armata olandeză va achiziţiona între 2023 şi 2026 un sistem de artilerie cu rachete şi 10 tunuri obuzier, pentru până la 1 miliard de euro.

Ţările de Jos vor achiziţiona, de asemenea, un sistem mobil de apărare aeriană pentru până la 2,5 miliarde de euro, a scris ministrul adjunct al Apărării, Christophe van der Maat, într-o scrisoare către Parlament.

”Războiul de pe continentul european subliniază necesitatea de a putea acţiona în toate direcţiile spectrului violenţei”, a spus el.

Ţările de Jos nu mai au artilerie cu rachete din 2004, când reducerile bugetului apărării au dus la vânzarea sistemului către Finlanda.

Noul sistem mobil de apărare aeriană este menit să îmbunătăţească apărarea împotriva ameninţărilor venite din partea elicopterelor, avioanelor, dronelor şi rachetelor de croazieră inamice, a spus Van der Maat.

Invazia din 24 februarie, pe care Rusia o numeşte ”operaţiune militară specială”, a stârnit temeri de securitate şi în rândul altor ţări NATO.

Polonia urmează să cumpere 288 de sisteme de artilerie cu rachete Chunmoo din Coreea de Sud, a declarat miercuri ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak.

”(...) prima escadrilă Chunmoo va fi livrată Poloniei anul viitor... 18 lansatoare care vor fi livrate Poloniei anul viitor vor apăra estul Poloniei”, a spus Blaszczak după semnarea acordului.

Guvernul olandez a declarat în iunie că va investi mai mult în armată, astfel încât bugetul său de apărare să atingă ţinta NATO de minim 2% din PIB. Pentru a îndeplini acest lucru, cheltuielile olandeze vor fi de 2,03% în 2024 şi de 2,01% în 2025.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.