Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere vineri Rusiei să nu decupleze Centrala Nucleară Zaporijjea, asupra căreia deţine controlul, de la reţeaua ucraineană electrică, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea instalaţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Evident, electrcitatea de la Zaporijjjea este electrcitate ucrainană (...). Acest principiu trebuie respectat deplin”, declară el într-o vizită în potul Odesa.

Operatorul ucrainean Energoatom a anunţat vineri că se teme că Moscova ar putea decupla de la reţeaua ucraineană Centrala Nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, asupra căreia deţine controlul din martie.

”Există informaţii potrivit cărora ocupantul prevede să oprească funcţionarea reactoarelor şi să taie liniile de aprovizionare ale sistemului de aprovizionare ucrainan cu energie”, a avertizat într-o postare pe Telegram Energoatom.

Potrivit operatorului ucrainean, militari ruşi sunt pe cale să caute aprovizionări pentru generatoare diesel, care ar urma să fie pornite după oprirea reactoarelor, şi au limitat accesul personalului în instalaţie.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc, în ultimele săptămâni, de bombardamente care au ţintit centrala nucleară, în sudul Ucrainei, făcând să reapară spectrul unei catastrofe majore în Europa.

Antonio Guterres a subliniat joi că ”orice eventuală pagubă la Zaporijjea ar fi o sinucidere” şi a îndemnat la o demilitarizare a teritoriului centralei nuclare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.