Opozantul Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al venezuelei, îi îndeamnă pe europeni să-şi intensifice sancţiunile financiare vizând regimul lui Nicolas Maduro, la o zi după expulzarea ambasadorului Germaniei din cauza unui ”amestec”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţările europene ”ar trebui să consolideze sancţiunile financiare impuse regimului. Counitatea internaţională trebuie să împiedice banii venezuelenilor să fie folosiţi cu reavoinţă pentru a ucide opozanţi ai regimului şi popoare autohtone”, a declarat Guaido într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel.

El a condamnat puternic decizia adoptată cu o zi înainte de preşedintele Maduro de a-l expulza pe ambasadorul Germaniei la Caracas, cerându-i acestuia din urmă ”să rămână” în Venezuela.

”Venezuela trăieşte sub o dictatură, iar acest mod de a proceda constituie o ameninţare la adresa Germaniei. Maduro ocupă ilegal preşedinţia. El nu este legitim pentru ca să declare un ambasador indezirabil”, a declarat el, mulţumind Germaniei pentru ajutorul umanitar pe care l-a oferit.

”Regimul nu ameninţă doar verbal ambasadorul, integritatea sa fizică este de asemenea ameninţată”, a apreciat el.

Acuzat de ”amestec în afacerile interne” ale ţării, ambasadorul german Daniel Kriener a fost declarat persona non grata şi invitat să părăsească ţara ”în 48 de ore”, a anunţat miercuri vicepreşedinţia venezueleană.

Această expulzare a fost condamnată imediat de Berlin, care o consideră ”de neînţeles” şi apreciază că ea ”agravează situaţia şi nu contribuie la destindere”.

SUPUS UNOR NOI SANCŢIUNI, MADURO CONTRAATACĂ

Gestul Guvernului venezuelean are loc în urma unor noi sancţiuni anunţate de Washington, care a revocat vizele a 77 de reprezentanţi ai regimului şi rudelor lor, după ce a anunţat alte zeci de anulări şi a ameninţat ”instituţiile financiare străine implicate (în ajutorarea) lui Nicolas Maduro şi reţelei sale corupte”.

”Vom continua să cerem socoteală întregului regim Maduro până când «libertad» va fi restabilită în Venezuela”, a ameninţat vicepreşedintele american Mike Pence

Diplomatul german s-a dus luni pe Aeroportul Internaţional de la Caracas, la fel ca alţi  aproximativ 12 diplomaţi occidentali şi latino-americani, pentru a-l primi pe Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale şi preşedinte interimar autoproclamat, pe care-l susţin aproximativ 50 de ţări.

Guaido, care a înfruntat o interdicţie de a părăsi ţara şi s-a dus în Columbia, şi-a anunţat întoarcerea ”în pofida ameninţărilor”, după ce Maduro a avertizat că opozantul ar trebui să se justifice în faţa justiţiei.

Opozantul, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al venezuelei la 23 ianuarie, face de atunci obiectul unei anchete cu privire la ”uzurpare”.

”Venezuela consideră inacceptabil ca un diplomat străin să exercite un rol public apropiat celui al unui responsabil politic aliniat complotului sectoarelor extremiste ale opoziţiei venezuelene”, a decnunţat vicepreşdinţia într-un comunicat.

Juan Guaido, care a prezidat miercuri o reuniune a Adunării Naţionale, consideră că expulzarea lui Kriener constituie ”o ameninţare la adresa lumii libere”. ”Se pare că regimul lui (Nicolas) Maduro nu-i iartă pe cei care doresc să ajute Venezuela”, a declarat el.

El şi-a exprimat pe Twitter ”susţinerea totală şi recunoştinţa” faţă de diplomat, căruia i-a salutat ”angajamentul total în favoarea demiocraţiei noastre”.

În acest stadiu, numai ambasadorul german a fost vizat de expulzare.

Alţi 12 reprezentanţi occidentali şi latino-americani l-au primit luni pe Guaido pe aeroport ”ca martori ai democraţiei şi libertăţii, pentru ca preşedintele Guaido să se poată întoarce”, potrivit ambasadorului Franţei la Caracas Romain Nadal.

Statele Unite au ameninţat cu represalii în cazul aducerii unor atingeri opozantului.

Într-un mesaj postat luni seara pe Twitter, Guaido le-a ”mulţumit” diplomaţilor, ”care au însoţit întoarcerea noastră în Venezuela”, citând Germania, Franţa, Spania, portugalia, Olanda, România, canada, chile, Argentina, brazilia, Peru, Ecuadorul şi Statele Unite.

JURNALIST AMERICAN ARESTAT ŞI ELIBERAT

Un jurnalist american, Cody Weddle - un corespondent la Caracas de mai mulţi ani al mai multor publicaţii, între care ABC şi cotidianul Miami Herald - a fost arestat miercuri dimineaţa la domicliu şi dus într-un loc necunoscut.

Adjuncta secretarului de Stat american însărcinată cu Americile Kimberly Breier şi-a exprimat, într-un tweet, ”îngrijorarea profundă” şi a cerut ”eliberarea imediată a jurnalistului, teafăr”.

Jurnalistul a fost eliberat miercuri seara şi urma să fie expulzat în Statele Unite, au anunţat una dintre publicaţiile pentru care lucrează şi un sindicat de presă venzuelean.

"Cody Weddle a fost eliberat după ce a fost deţinut de autorităţile venezuelene”, a scris pe Twitter postul Local 10 News, cu sediul la Miami.

La 23 februarie, forţele armate venezuelene s-au opus în mod violent intrării în ţară a aajutoarelor umanitare organizate de opoziţie cu ajutorul Statelor Unite, blocate la frontierele cu Brazilia şi Columbia.

Cu această ocazie, Juan Guaido a trecut clandestin în Columbia. Incidentele s-au soldat cu şapte morţi şi peste 300 de răniţi.

De atunci, frontiera cu Columbia, pe care mii de venezueleni o traversau zilnic pentru a se duce să muncească sau să se reaprovizioneze, a rămas închisă.

Deputaţi din cadrul opoziţiei au anunţat că sute de liceeni şi studenţi care se pregăteau să-şi reia cursurile, miercuri, la Cucuta, de partea columbiană a frontierei, au fost respinşi de forţele armate şi poliţia venezuelene, cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.