Gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaida, care domină regiunea siriană Idelib (nord-vest), susţine că nu ştia că liderul grupări rivele Statul Islamic (SI) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi trăia în această zonă, înainte să fie eliminat într-un rad american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi a fost eliminat joi de către Forţele speciale americane, într-un imobil în care locuia, la Atme, în provincia Idleb, ultimul mare bastion jihadist şi rebel din Siria.

”Noi nu eram la curent cu o asemenea operaţiune înainte ca aceasta să aibă loc”, a anunţat într-un comunicat, duminică seara, HTS, precizând că nu cunoaştea ”identtatea locuitorilor locului (vizat)”.

”Condamnăm această operaţiune”, afirnmă gruparea, care ameninţă că va continua ”să se bată împotriva viciilor şi crimelor” SI.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), HTS efectuează ocazional operaţiuni împotriva unor celule afiliate SI în nord-vestul Siriei, din care aproape jumătate se află sub controlul acestora.

HTS a luptat în ultmele luni împotriva unor juhaişti înarmaţi afiliaţi  SI, în zona rurală din sud, dar şi în sud-vestul Idlebului, potrivit SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război.

HTS deţine controlul, în afară de o parte a provinciei Idleb, asupra unor porţiuni din provinciile vecine Hama, Apel şi Latakia.

În această regiune, între ultimele ”buzunare” care nu se află sub controlul Damascului, se află de asemenea grupări rebele şi alte formaţiuni jihadiste afiliate HTS, inclusiv Hurras al-Din.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.