Directorul Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi efectuează o vizită la Centrala Nucleară Zaporojie - ocupată de către forţele ruse -, cu scopul de a evalua situaţia în urma distrugerii Barajului Kahovka, pe Nipru, anunţă joi un oficial rus, relatează AFP şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dirrectorul general al AIEA şi echipa sa au sosit la ZNPP”, acronimul anglofon al centralei, anunţă ăntr-un mesaj postat pe Twitter reprezentantul permanent al Risiei la Agenţia ONU, cu sediul la Viena, Mihail Ulianov.

Centrala se află în apropierea locului contraofensivei ucrainene şi în amonte de barajul distrus săptămâna trecută.

Rafael Grossi s-a întâlnit marţi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că centrala nucleară ar putea fi vizată în cadrul contraofensivei ucvrainene.

Operatorul ucrainean al centralei dinaintea invaziei ruse,, Energoatom, nu a fost în măsură să confirme vizita lui Grossi.

Aceasta este a treia vizită a directorului AIEA în instalaţia nucleară începând din septembrie.

Centrala nucleară primeşte apă în vederea răcirii de la o centrală termică vecină, alimentată în amonte dintr-un rezervor adiacent Barajului Kahovka.

AIEA cerea duminică un acces într-un loc situat în apropierea centralei nucleare, pentru a stabili nivelul nivelul apei într-un rezervor şi a clarifica diferenţe de măsurători după distrugerea barajului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.