Grecia va antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, au declarat luni liderii celor două ţări, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sosind în cursul după-amiezii într-o vizită neanunţată în capitala elenă, după ce în weekend a fost în Suedia, Olanda şi Danemarca şi a primit vestea că până la sfârşitul anului Kievul va primi primele avioane americane pe care şi le doreşte atât de mult, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, avem un rezultat important pentru coaliţia avioanelor. Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pentru F-16. Sunt recunoscător pentru această propunere", a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, pe lângă această instruire, Ucraina este foarte recunoscătoare pentru un nou pachet de apărare pe care Grecia l-a promis Kievului. 

El nu a oferit detalii despre programul de pregătire al piloţilor ucraineni.

Oficialii unei coaliţii de 11 ţări declaraseră anterior că antrenamentele piloţilor pentru F-16 vor avea loc în Danemarca şi România.

Sâmbătă, ministrul ucrainean al apărării a declarat la televiziune că aceste antrenamente au început deja şi că vor dura cel puţin şase luni, dar nu a dat prea multe detalii.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat oficial că vor furniza primele avioane F-16 Ucrainei.

Zelenski a declarat luni la Copenhaga că livrările promise de F-16 îl fac să fie încrezător că Ucraina poate pune capăt invaziei Rusiei.

Pe de altă parte, la Atena, Zelenski a spus că "firmele greceşti sunt gata să participe la transportul de cereale ucrainene", iar ţara sa se bazează pe ele, în condiţiile în care lucrările de restaurare a portului Odesa sunt în curs de desfăşurare.

Premierul Mitsotakis a subliniat, de altfel, că Grecia va ajuta la reconstrucţia Ucrainei, cu accent pe oraşul Odesa.

De asemenea, Zelenski a menţionat că Grecia s-a alăturat ţărilor G7 în ceea ce priveşte garanţiile de securitate pentru Ucraina şi a semnat o declaraţie de susţinere a integrării euro-atlantice a Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.