Premierul grec Alexis Tsipras a strecurat metafora Învierii în mesajul său de Paşte, pentru a-şi exprima optimismul cu privire la ieşirea Greciei din ”calvarul” planurilor de salvare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Paştele, marea sărbătoare a ortodoxiei, o zi care simbolizează pentru toţi victoria Luminii împotriva tenebrelor, a Dreptăţii contra injustiţiei, a Dragostei împotriva sectarismului poate fi, anul acesta, o zi acertitudinii unui viitor mai bun”, a declarat Tsipras sâmbătă, în mesajul său de Paşte.

”Putem, în sfârşit, să fim optimişti, după toţi aceşti ani dificili. Calvarul programelor de salvare a rămas în urma noastră a tuturora”, a continuat preşedintele Partidului Syriza, de stânga radicală, care a evoluat către centru-stânga.

Grecia, care a ieşit în mod oficial din programul de ajutorare internaţională, rămâne însă sub o supraveghere consolidată a creditorilor săi.

Timp de aproape un deceniu, cât a durat criza, în vederea plătirii datoriei publice pe care pieţele erau reticente să o finanţeze, ţara a pierdut un sfert din Produsul său Intern Brut (PIB) şi s-a aflat într-o recesiune fără precedent.

Creşterea urmează să atingă 2,4% în 2019, după ce a atins 2,1% în 2018, potrivit proiecţiilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Bugetul grec prevede o creştere de 2,5% în 2019.

Paştele este sărbătoarea religioasă cea mai importantă în Grecia, unde 90% din populaţie este ortdoxă.

Centrele oraşelor erau pustii în weekend, în contextul în care milioane de greci se întorc în satele lor de origine şi pe insule, pentru a se reuni în familie în jurul tradişionalului fel din miel, după 40 de zile de post.

Numărul rezervărilor turistice a crescut cu 15% faţă de anul trecut, potrivit federaţiei agenţiilor turistice, reflecând o încredere mai mare în economie, înregistrată luna trecută.

Trenurile, avioanele şi vapoarele erau înţesate încă din Vinerea Mare, în care funcţionarii sunt liberi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.