Grăniceri turci torturează şi împuşcă sirieni care încearcă să treacă frontiera, iar pe unii i-au ucis ucis, acuză joi ONG-ul Human Rights Watch (HRW), care îndeamnă Ankara să ancheteze aceste abuzuri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grănicerii turci trag fără discriminare asupra unor civili sirieni la frontiera cu Siria, torturează şi au recurs la forţă excesivă împotriva solicitanţilor de azil şi migranţilor care încearcă să treacă în Turcia”, acuză într-un comunicat HRW.

Guvernul turc este necesar ”să ancheteze aceste încălcări grave ale drepturilor omului” şi ”să ceară socoteală” grănicerilor care se fac vinovaţi de aceste abuzuri, cere ONG-ul.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), 12 sirieni au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi în tiruri ale grănicerilor turci de la începutul lui 2023.

Turcia, care găzduieşte aproape 3,8 milioane de sirieni refugiaţi din calea care le davstează ţara din 2011, menţine închisă frontiera cu Siria.

La 11 martie, acuză HRW în comunicat, grăniceri turci au ”împuşcat şi torturat un grup de opt sirieni care încerca să intre ilegal în Turcia”.

Un bărbat şi un copil au murit în detenţie, iar alţii au fost grav răniţi, potrivit ONG-ului.

”Jandarmii şi Forţele armate turce însărcinaţi cu controlul frontierei maltratează cu regularitate şi trag fără discriminare în sirieni de-a lungul frontierei şi au omorât şi rănit sute de oameni în ultimii ani”, denunţă directorul însărcinat cu Europa şi Asia centrală la HRW, Hugh Williamson.

El denunţă ”brutalitatea sistematică a grănicerilor turci, pe care Guvernul nu a reuşit să o oprească”.

”Găzduirea generoasă a Turciri a unui mare număr de sirieni nu o scuteşte de obligaţiile pe care le are de a respecta drepturile altor persoane care caută o protecţie la frontierele sale”, subliniază el.

În pofida faptului că frontiera Turciei cu Siria este închisă, Turcia primeşte cazuri umanitare - persoane care cer îngrijiri medicale - şi îi autorizează pe sirienii care îşi au reşedinţa în Turcia să să-şi viziteze familia în timpul sărbătorilor.

Însă, în urma cutremurului sângeros de la 6 februarie, care a devastat amebele ţări, autorităţile turce au consolidat restricţiile la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.