Germania consideră că există o şansă de revenire la o abordare transatlantică comună faţă de programul nuclear iranian, după învestirea noii administraţii a preşedintelui ales Joe Biden, a declarat luni un oficial german citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mai 2018, preşedintele SUA, Donald Trump a retras Statele Unite din acordul internaţional convenit în 2015 cu Teheranul, care are rolul să limiteze programul nuclear al Iranului, în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

În timp ce Statele Unite au reinstituit sancţiunile şi au anunţat o campanie de ”presiune maximă” împotriva Iranului, ceilalţi semnatari - Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China - au susţinut în continuare acordul cu Teheranul.

”Odată cu preluarea funcţiei de către noua administraţie americană, anul viitor, vom avea ocazia să folosim din nou JCPOA (acordul nuclear cu Iranul) pentru ceea ce a fost destinat, respectiv pentru a reduce programul nuclear al Iranului”, a spus un diplomat german, vorbind cu condiţia a anonimatului.

"Văzând cum Iranul îşi încalcă din ce în ce mai mult obligaţiile în domeniul nuclear, acest lucru este urgent necesar", a adăugat diplomatul după o reuniune a miniştrilor de Externe ai Germaniei, Franţei şi Marii Britanii, organizată la Berlin pentru a discuta despre Iran.

Diplomatul a declarat că cele trei ţări europene, cunoscute sub numele de E3, se pregătesc pentru o perioadă de diplomaţie intensivă, ştiind că se vor confrunta cu negocieri dificile.

Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, a declarat că se va alătura acordului dacă Iranul va reveni mai întâi la respectarea strictă a acestuia şi va colabora cu aliaţii ”pentru a-l întări şi extinde, în timp ce va combate mai eficient alte activităţi destabilizatoare ale Iranului”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.