Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat marţi că suspendă autorizarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia şi Germania, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene proruse Doneţk şi Lugansk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi pus în serviciu”, a anunţat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Micheal Martin.

Dosarul urmează să fie ”reexaminat” de către Guvernul german, anunţă Scholz.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi oprirea ”imediată” a gazoductului ruso-german Nord Stream 2 şi a anunţat că are în vederea o întrerupere a relaţiilor diplomatice cu Rusia.

”Ne-am pus de acord asupra necesităţii sancţionării imediate a unui nou act de agresiune vizând Ucraina”, a anunţat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu omologul său eston.

”Aceste sancţiuni trebuie să includă oprirea totală a Nord Stream 2”, a subliniat el.

Zelenski a anunţat de asemenea că examinează o întrerupere a relaţiilor cu Rusia, pe care o acuză că-şi pregăteşte o continuare a ”agresiunii militare împotriva ucrainei”, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa ”republicilor” separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a ordonat armatei ruse, în noaptea de luni spre marţi, să se desfăşoare în ”republicile” separatiste Doneţk şi Lugansk, la câteva ore după ce le-a recunoscut independenţa, cu rscul de a agrava Războiul din Ucraina, soldat din 2014 cu 14.000 de morţi.

Niciun calendar şi nici amploarea acestei desfăşurări nu au fost anunţate.

Însă Rusia a desfăşurat peste 150.000 de militari la frontiera Ucrainei, potrivit Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.