Germania a desemnat-o miercuri pe conducătoarea Greenpeace, americanca Jennifer Morgan, drept ”ambasadoarea (germană) modificărilor climatice”, în contextul în care Guvernul lui Olaf Scholz a făcut din dezvoltarea energiilor regenerabile una dintre marile sale priorităţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jennifer Morgan, care conduce această organizaţie nonguvernamentală (ONG) de medu din 2016, urmează să devină la 1 martie ”Reprezentanta Specială însărcinată cu politica internaţională în lupta împotriva modificărilor climatice” a Germaniei, a anunţat miercuri ministrul german de Externe, ecologista Annalena Baerbock, care a prezentat-o pe această ”ambasadoare a climei” drept ”mâna (sa) dreaptă”.

Este pentru prima oară când un guvern german - din care fac parte din decembrie cinci miniştri ecologişti, dintre care unii în posturi-cheie - se dotează cu o asemenea funcţie.

”În politica externă, noi am plasat de asemenea lupta împotriva crizei climatice la locul care i se cuvine, şi anume în fruntea agendei noastre”, a declarat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu Jennifer Morgan.

”Criza clmatică ne va schimba în mod fundamental lumea în anii viitori”, a subliniat Annalena Baerbock.

De la intrarea în funcţie, în decembrie, Guvernul tripartit al cancelarului Olaf Scohlz a făcut din lupta împotriva încălzirii globale una dintre principalele sale priorităţi, cu un obiectiv ambiţios, şi anume ca până în 2030 consumul de electricitate să conţină în proporţie de 80% energie regenerabilă.

Intrarea lui Jennifer Morgan în Guvernul german constituie, astfel, ”o numire de vis” şi un ”semnal important privind protecţia internţaională a climei”, potrivit lui Annalena Baerbock.

”Timpul trece. Avem nevoie de o cooperare internaţională ca niciodată până acum, în vederea limitării încălzirii globale a planetei la 1,5°C”, declară Jennifer Morgan, care dă asigurări că Acordul de la Paris din 2015 în lupta împotriva modificărilor climatice, care prevede acest obiectiv, este din punctul său de vedere un ”acord bun”.

”Avem nevoie (...) de ambiţii, de viteză şi de solidaritate pentru a atinge acest obiectiv”, declară ea.

Americanca vorbeşte germana, pe care a studiat-o în Statele Unite, şi a depus în urmă cu mai multe luni o cerere de naturalizare germană, a anunţat Annalena Baerbock.

După ce va obţine cetăţenia germană, Jennifer Morgan urmează să intre în mod oficial în Guvernul german ca secretar de stat.

Jennifer Morgan şi-a consacrat întreaga carieră protecţiei mediului şi a lucrat în diverse ONG-uri şi think-tankuri.

Ea şi-a forjat o reputaţie de apărătoare aprigă a popoarelor şi ţărilor aflate în avanposturile încălzirii globale a planetei, cele mai puţin în măsură să se apere de ravagiile acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.