Ministrul german de Externe Annalena Baerbock îndeamnă miercuri Azerbaidjanul să autorizeze observatori internaţionali să intre în Nagorno Karabah, o enclavă secesionistă azeră părăsită de către zeci de mii de refugiaţi care fug în Armenia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acţionăm împreună cu partenerii noştri, din toate puterile, să trimitem observatori cât mai rapid posibil”, anunţă într-un comunicat şefa diplomaţiei germane.

”Ar fi un vot de încredere care să demonstreze că Azerbaidjanul este serios în angajamentele sale în favoarea securităţii şi bunăstării populaţiei Nagorno Karabah, dacă ar autoriza trimiterea de observatori internaţionali”, apreciază ea.

Mii de persoane îşi părăsesc locuinţele şi fug în Armenia, la o săptămână după o ofensivă-fulger a Azerbaidjanului în această enclavă secesionistă azeră din Caucaz.

Aproximativ 28.120 de refugiaţi au sosit până în prezent în Armenia, au anunţat marţi autorităţile armene.

Refugiaţii adusc adesea doar strictul necesar cu ei şi călătoresc în maşini complet înţesate. Unii sosesc pe jos.

”Copiii, femeile şi bărbaţii din nagorno Karabah trebuie să poată să rămână în casele lor şi în patria lor, în pace şi demnitate”, a îndemnat Baerbock.

Germania urmează să crească de la două la cinci milioane de euro suma ajutorului umanitar plătită Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), care intervine în regiune, a anunţat ea.

Armenia, o ţară cu populaţie majoritar creştină, şi Azerbaidjanul, majoritar musulman, au purtat două războaie sângeroase pentru a dobândi controlul Nagorno Karabah, după implozia URSS în 1991.

În Nagorno Karabah trăiau până la 120.000 de armeni, însă enclava este recunoscută la nivel internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan.

Luni, preşedintele azer Ilham Aliev şi-a reiterat promisiunea ca drepturile armenilor din enclava azeră - anexată în 1921 Azerbaidjanului de către fosta URSS - să fie ”respectate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.