Hamas şi Israelul s-au acuzat reciproc sâmbătă de blocarea negocierilor lor indirecte pentru o încetare a focului în Gaza, unde 38 de palestinieni au fost ucişi în lovituri israeliene, potrivit Apărării civile locale, relatează AFP.
O sursă palestiniană apropiată discuţiilor care au început duminică la Doha cu ajutorul mediatorilor străini a acuzat iniţial „insistenţa Israelului” asupra unui plan de retragere a trupelor sale din Gaza, pe care Hamas îl „respinge ferm”.
Un politician israelian a răspuns seara acuzând mişcarea islamistă palestiniană că refuză „compromisul” şi că duce „un război psihologic menit să saboteze negocierile”.
Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac sângeros al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023. Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă distructivă, cucerind zone vaste din fâşia de coastă palestiniană.
În ultimele zile, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat obiectivele ţării sale: eliberarea ostaticilor încă deţinuţi, dezarmarea Hamas şi alungarea acesteia din Gaza.
Negocierile de la Doha întâmpină „obstacole şi dificultăţi complexe”, a declarat sursa palestiniană pentru AFP, afirmând că Israelul se menţine pe o hartă care prevede „menţinerea forţelor (sale) pe mai mult de 40% din suprafaţa Gaza”.
Potrivit sursei, armata israeliană are în vedere o redesfăşurare în jurul teritoriului cu peste două milioane de locuitori, care sunt asediaţi de Israel de 21 de luni şi trăiesc în condiţii groaznice, potrivit ONU.
Şapte agenţii ale ONU au avertizat într-o declaraţie comună că penuria de combustibil din Gaza a atins un „nivel critic” şi reprezintă o „nouă povară insuportabilă” pentru „o populaţie aflată în pragul înfometării”.
Scopul Israelului este de a „îngrămădi sute de mii de persoane strămutate” în sudul Gaza, „în vederea pregătirii unei deplasări forţate a populaţiei către Egipt sau alte ţări”, a declarat aceeaşi sursă palestiniană.
O a doua sursă palestiniană a semnalat totuşi „progrese” în chestiunile legate de intrarea ajutorului umanitar în Gaza şi de schimbul de ostatici pentru prizonierii palestinieni deţinuţi de Israel.
Din cele 251 de persoane răpite în atacul din 7 octombrie, 49 sunt încă deţinute în Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de către armata israeliană.
„Israelul şi-a demonstrat dorinţa de a da dovadă de flexibilitate în negocieri”, a subliniat oficialul israelian, în timp ce presa locală relatează că un nou plan de retragere a armatei ar putea fi prezentat la Doha.
La Tel Aviv, mii de oameni s-au adunat, ca în fiecare sâmbătă seara, pentru a cere returnarea ostaticilor. „Aţi fi atât de lenţi să eliberaţi Auschwitz?”, se scria pe un banner.
„Fereastra de oportunitate de a aduce acasă toţi ostaticii, vii şi morţi, este deschisă pentru moment, dar nu va fi pentru mult timp”, a îndemnat un fost ostatic eliberat, Eli Sharabi, cerându-i ajutorul preşedintelui american Donald Trump.
În Fâşia Gaza, un bombardament asupra taberei de refugiaţi al-Shati, în apropiere de oraşul Gaza, a ucis 11 persoane, "majoritatea copii", potrivit lui Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al Apărării civile, care a raportat un total de 38 de morţi sâmbătă.
Sâmbătă seara, armata israeliană a declarat că a lovit "peste 35 de ţinte teroriste", inclusiv un tunel al Hamas, în jurul oraşului Beit Hanoun, în nordul Fâşiei Gaza, unde se ridicau pe cer uriaşe coloane de fum.
Anterior, armata israeliană anunţase că a vizat deja "aproximativ 250 de ţinte teroriste" în decurs de 48 de ore pe teritoriul palestinian, inclusiv depozite de arme şi posturi de lunetişti.
Având în vedere restricţiile impuse presei în Gaza şi dificultăţile de acces la faţa locului, AFP nu este în măsură să verifice în mod independent cifrele şi afirmaţiile diferitelor părţi.
Atacul din 7 octombrie s-a soldat cu 1 219 morţi de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.
Cel puţin 57 882 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în campania de represalii israeliană din Gaza, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, considerate fiabile de ONU.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.