Fumul multiplelor incendii de pădure din Canada a atins, săptămâna aceasta, Norvegia, care se află la mii de kilometri distanţă, anunţă vineri Institutul norvegian de Cercetare Climatică şi de Mediu (NILU), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concentraţii ”foarte slabe” de particule de fum se înregistrează încă de luni, mai ales la staţia Birkenes, în sudul Norvegiei, declară AFP cercetătorul Nikolaos Evangeliou.

Măsurătorile variază, de atunci, în funcţie de intensitatea incendiilor, orientarea vântului şi precipitaţii.

”Nu observăm un vârf grav şi nici o creştere importantă (...). Nu vedem, aşadar, probleme de mediu (în Noevegia) şi nici vreun risc grav de sănătate”, dă el asigurări.

În Canada, situaţia este considerată excepţională de către autorităţi, din cauza numărului mare de hectare arse în această perioadă a anului.

Canada înregistrează un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au fost înregistrate, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, mai mult decât media ultimelor decenii.

Statele Unite sunt afectate de fumul incendiilor de pădure din Canada.

Sudul Norvegiei, la fel ca o mare parte din Europa de Nord, înregistrează un episod de secetă mai pronunţată decât de obicei.

În sud-estul Norvegiei nu a mai plouat de 16 zile, iar meteorologii nu aşteaptă preciptaţii în zilele următoare.

Focurile deschise au fost interzise începând de joi, pe o periadă de trei săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.