Fregata rusă ”Admiral Gorşkov” şi petrolierul ”Kama” s-au reaprovizionat cu carburant în portul Jeddah, în Arabia Saudită, după care au părăsit regatul, joi, anunţă oficiali ruşi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ţară de la Golful Persic nu a mai primit nave ruseşti de zece ani, precizează Ministerul rus al Apărării pe site.

Monarhia de la Golful Persic a adoptat o poziţie conciliantă faţă de Moscova după invazia Ucrainei şi îndeamnă la o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean.

Arabia Saudită şi Rusia sunt partenere în cadrul alianţei exportatorilor de petrol OPEP+.

Navele ruseşti au acostat miercuri şi au plecat joi, în cadrul unei vizite ”prevăzute de mult timp”, a declarat AFP un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Riad, care a cerut protecţia anonimatului pentru că nu are voie să stea de vorbă cu presa.

În timpul şederii în portul Jeddah, la Marea Roşie, fregata şi petrolierul s-au reaprovizionat cu ”carburant, apă dulce şi hrană. Un program cultural a fost prevăzut pentru echipaj”, a precizat ministerul rus.

Acest grup de nave din cadrul Flotei ruse a Mării Nordului a plecat din Rusia în ianuarie şi a participat la două exerciţii navale internaţionale - la Oceanul Indian şi la Marea Arabiei -, precizează ministerul.

Fregata ”Admiral Gorşkov” - echipată cu rachete hipersonice de tip Zircon - a participat la antrenamente comune cu China şi Africa de Sud - amplu criticate de opoziţia sud-africană.

OPEP+, condusă de Riad şi Moscova, anunţa în octombrie scăderi ale producţiei, care au înfuriat Statele Unite.

Washingtonul a acuzat atunci Riadul de faptul că ajută Moscova prin susţinerea cursului petrolului brut, însă autorităţile saudite au apărat o poziţie ”piur economică”.

Duminică, opt membri ai OPEP+, inclusiv Arabia Saudită, au decis noi reduceri ale producţiei, denunţare drept prea ”puţin oportune” de către Casa Albă.

Une frégate russe se ravitaille en Arabie saoudite
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.