Franţa este ”pregătită să-l recunoască” pe opozantul venezuelean Juan Guaido ”preşedinte la conducerea” ţării sale, în cazul în care nu se anunţă alegeri ”în opt zile”, a declarat sâmbătă preşedintele Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă nu se anunţă alegeri în opt zile, noi vom fi pregătiţi să-l recunoaştem pe @jguaido drept «preşedinte la conducerea» Venezuelei, pentru a declanşa un proces politic. Noi lucrăm la asta între parteneri europeni”, a scris Macron pe Twitter, în momentul în care şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez difuza un mesaj în acelaşi sens.

Parisul l-a îndemnat ”ferm” vineri pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro ”să interzică orice formă de reprimare a opoziţiei”.

Juan Guaido, care s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar al Venezuelei cu susţinerea Statelor Unite, a îndemnat la continuarea mobilizării contra puterii lui Nicolas Maduro, cu câteva ore înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, sâmbătă, pe tema crizei de la Caracas.

Dubla declaraţie de sâmbătă - a Franţei şi Spaniei - are loc în contextul în care statele membre UE nu au ajuns, vineri seara, la un acord asupra unei noi ”declaraţii comune” prin care să îndemne la convocarea rapidă a unor alegeri în Venezuela.

Proiectul textului supus vineri seara aprobării guvernelor Celor 28 stipula că, în cazul în care Nicolas Maduro nu acceptă să organizeze noi alegeri, ”UE studiază posibilitatea de a adopta noi dispoziţii, inclusiv recunoaşterea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar”.

Spania a refuzat să susţină această formulare şi - susţinută de alte capitale - a cerut să fie înlocuită cu formularea ”va decide să adopte noi dispoziţii, inclusiv o recunoaştere a lui Juan Guaido ca preşedinte interimar”, au precizat surse contactate de AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.