Franţa poate acorda statutul de refugiat militarilor ruşi care au refuzat să lupte în Ucraina, potrivit unei doctrine adoptată de către Curtea Naţională franceză a Dreptului de Azil (CNDA) joi, care a respins, cu toate acestea, cererea unui cetăţean rus, ale cărui elemente au fost considerate insuficiente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ruşii care fug de mobilizarea în războiul în Ucraina şi cei mobilizaţi care au dezertat pot obţine statutul de refugiat”, precizează într-un comunicat CNDA, deoarece ”un cetăţean rus chemat în această mobilizare este susceptibil să comită, în mod direct sau indirect, crime de război”.

DIRECTIVĂ EUROPEANĂ

Această doctrină - prima în Franţa cu privire la dezertori ai armatei ruse - are la bază o directivă europeană de la 13 decembrie 2011 şi o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la 26 februarie 2016.

Însă, Curtea a respins o cerere de azil a unui rus care se prezenta ca fiind un dezertor, stabilind că ”declaraţiile şi piesele prezentate nu permit să se stabilească că reclamantul a fost mobilizat în contextul războiului Rusiei în Ucraina”.

Solicitantul rus, în vârstă de 28 de ani, a părăsit Rusia în aprilie 2019, din cauza unor acte ”violente şi repetate” ale tatălui său.

El a primit ulterior două convocări care se înscriu în mobilizarea parţială angajată de către Vladimir Putin, la 21 septembrie 2022, în cadrul războiului din Ucraina.

Un ”mare complet”, de nouă judecători, a analizat la sfârşitul lui iunie cererea acestui cetăţean rus, după ce Oficiul Francez al Protecţiei Refugiaţilor şi Apatrizilor (OFPRA) l-a respins, în primă instanţă, exprimându-şi îndoiala cu privire la veridicitatea versiunii sale.

RECURS LA CONSILIUL DE STAT

CNDA relevă mai multe anomalii în documente care i-au fost furnizate şi a ”constatat că reclamantul a fost scutit de serviciul militar în 2013 şi a fugit din ţară în 2019 invocând temeri legate de familie şi religie”.

”Pentru a pretinde o protecţie sub statul de refugiat, este necesar să se justifice caracterul de a fi mobilizat prin elemente precise precum documente sau declarţii detaliate şi personalizate”, a declarat AFP, în urma hotărârii, vicepreşedinta CNDA. Christine Massé-Degois.

”Există o cerinţă foarte puternică a Curţii să se demonstreze că persoana poate fi mobilizată, în timp ce o persoană care fuge din ţara sa nu are neapărat asupra sa convocarea sau livretul militar asupra sa”, şi-a exprimat regretul avocatul Sylvain Saligari.

El a anunţat că intenţionează să facă un recurs la Consiliul de Stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.