Ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné anunţă luni că nu mai este în interesul Franţei ”să discute cu oficiali ruşi”, în urma unei convorbiri recente la telefon între miniştrii Apărării francez şi rus, care au prezentat apoi versiuni divergente ale discuţiilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este azi în interesul nostru să discutăm cu oficiali ruşi, pentru că comunicatele care se dau, dările de seamă care se fac sunt minicnoase”, declară posturilor France24 şi RFI Stéphane Séjourné, la Abidjan, într-un turneu în Africa.

În urma unei cornorbiri la telefon, miercuri, între miniştrii Apărării francez Sébastien Lecornu şi rus Serghei Şoigu, al cărei scop era transmiterea unor ”informaţii utile” ruşilor cu privire la un atentat recent la Moscova, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat joi ”comentarii baroce şi ameninţătoare” ale ruşilor.

Potrivit dării de seamă a discuţiei, iniţiate de către Paris, Rusia şi-a exprimat ”speranţa” ca serviciile secrete franceze să nu fie implicate în atentatul de la periferia Moscovei care s-a soldat cu 144 de morţi, la 22 martie.

Acestă versiune a fost dezminţită de Paris.

Înainte de a putea discuta din nou cu rişii, ”poate că trebuie mai întâi să se restabilească încrederea, poate mai ales să existe o evoluţie pe terenul militar în Ucraina pentru ca relaţiile să poată fi reluate”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

”Nu este cazul încă azi”, a subliniat Séjourné.

Macron a justificat iniţiativa acestei convornbiri la telefon între miniştrii Apărării francez şi rus - prima din octombrie 2022 - prin faptul că Franţa deţine ”informaţii utile” de transmis ”cu privire la originile şi organizarea acestui atentat” de la Crocus City Hall, revendicat de către organizaţia jihadistă Statul Ilamis (SI).

Séjourné consideră că ”lunga tradiţie de cooperare cu Rusia în domeniul terorismului” se află în prezent într-un punct mort.

”În realitate ea nu mai continuă pentru că exista o propunere, iar în realitate comunicatul rus, în limba rusă, propune să nu avem o cooperare”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.