Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, vineri, că nu exclude posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina la un moment dat, dar a afirmat că Kievul are nevoie de putere de foc fără întârziere, după ce oficiali ucraineni au anunţat că o nouă ofensivă a Rusiei este în desfăşurare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mult timp aliaţilor Ucrainei să trimită avioane de luptă şi joi a declarat că mai mulţi lideri europeni sunt gata să ofere aparate de zbor.

”Europa va fi cu noi până la victoria noastră. Am auzit asta de la un număr de lideri europeni… despre disponibilitatea de a ne da armele şi sprijinul necesare, inclusiv aeronave”, a declarat Zelenski, la o conferinţă de presă.

O astfel de mişcare ar fi una dintre cele mai mari schimbări de până acum în sprijinul Occidentului, iar Moscova a avertizat că acest lucru va escalada şi va prelungi conflictul.

”Nu exclud absolut nimic”, a declarat Macron, întrebat despre posibilitatea de a trimite avioane, la finalul summitului liderilor UE, la care a participat şi Zelenski.

Dar Macron a afirmat că prioritatea actuală este de a ajuta Ucraina în săptămânile şi lunile următoare, iar avioanele de luptă nu ar putea fi livrate în acest interval şi ar fi nevoie de timp pentru ca piloţii ucraineni să fie instruiţi să zboare cu ele.

Macron a spus că prioritatea ar trebui să o constituie elemente precum artileria, care s-a dovedit eficientă şi pe care forţele ucrainene au fost deja instruite. El a arătat că ar putea fi necesară intensificarea livrării de astfel de echipamente şi că aliaţii Ucrainei vor analiza această posibilitate în următoarele zile.

În timp ce se apropie împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, Kievul a prevăzut un atac agresiv al Moscovei, cu scopul de a obţine câştiguri teritoriale pe care să le poată trâmbiţa la un an de la invazie, după mai multe luni cu puţine mişcări.

Întrebat, la televiziunea ucraineană, dacă este de acord că ofensiva rusă a început deja, Pavel Krylenlo, guvernatorul regiunii Doneţk din est, a declarat, joi: ”Da, cu siguranţă”.

În jurul oraşelor din est precum Bakhmut, Avdiivka şi Vuhledar care au avut parte de unele dintre cele mai sângeroase lupte din acest război, ”forţele şi mijloacele inamicului escaladează zilnic. Ei încearcă să… pună mâna pe aceste zone şi oraşe cheie… pentru a înregistra noi succese”, a spus el.

Regiunea mai mare din est Donbas, formată din Doneţk şi Lugansk, a fost unul dintre obiectivele majore ale Rusiei, iar în toamnă Kremlinul le-a declarat printre cele patru teritorii anexate după referendumuri considerate false de Vest.

”În ultima săptămână, zece zile, frecvenţa bombardamentelor s-a mărit. Numărul zilnic de atacuri a crescut”, a declarat, joi, guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai, pentru postul de radio ucrainean NV. ”În termeni reali, aceasta este o parte a ofensivei la scară mare plănuită de ruşi”.

El a spus că este un asalt major al ruşilor în jurul Kreminnei, de-a lungul unei fâşii nordice a frontului de est, dar că forţele Moscovei ”nu aveau un succes semnificativ”.

Reuters nu a putut verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

 

Kievul aşteaptă arme şi aeronave

Ţările vestice care au livrat Ucrainei arme au refuzat până acum să trimită avioane de luptă sau arme cu rază lungă de acţiune capabile să lovească în Rusia, de teamă să nu fie atrase mai departe în conflict.

Zelenski a început, miercuri, un turneu european, cu o întâlnire la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak şi o cină la paris cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

Sunak a promis instruirea piloţilor ucraineni pentru a zbura pe avioane de luptă performante ale NATO. El nu a oferit livrarea de avioane, dar a spus că nimic nu este exclus.

Zelenski a spus că unele dintre cele promise la Paris de Macron şi Scholz sunt încă un secret.

”Sunt unele înţelegeri care nu sunt publice, dar care sunt pozitive. Nu vreau să pregătesc Federaţia Rusă, care ne ameninţă constant cu noi agresiuni”, a spus el.

 

Moscova avertizează Occidentul privind escaladarea

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că ucrainenii vor suferi dacă Marea Britanie sau alte ţări vestice livrează avioane de luptă Kievului şi că linia între implicarea indirectă şi directă a Occidentului în război dispare.

Astfel de acţiuni ”duc la escaladarea tensiunilor, prelungesc conflict şi îl fac tot mai dureros pentru Ucraina”, a spus Peskov.

Forţele ruse au avansat, recent, pentru prima dată într-o jumătate de an, întărite cu zeci de mii de recruţi proaspăt mobilizat, în lupte necontenite de iarnă pe care ambele părţi le descriu drept cele mai însângerate din război.

Forţele ruse au lansat o serie de atacuri de noapte care au distrus alimentarea cu electricitate în părţi din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, au declarat, vineri, oficiali locali. Nu sunt informaţii despre victime.

”Ocupanţii au lovit infrastructura critică. Au fost circa 10 explozii”, a afirmat, pe telegram, guvernatorul din Harkov, Oleg Sinegubov. ”În unele regiuni, sunt pene de curent. Serviciile de urgenţă sunt pe teren”, a arătat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.