Franţa a invocat joi respectarea dreptului maritim, în urma unor proteste din partea Chinei faţă de traversarea unui bastiment francez de război - Vendémiaire - a Strâmtorii Taiwan, o manevră denunţat de Beijing drept o încălcare a apelor sale teritoriale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul - dezvăluit Reuters de surse americane - a fost confirmat joi de către un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, care a precizat că fregata de supraveghere franceză a fost interceptată la începutul lui aprilie de bastimente din cadrul Forşelor navale ale Armatei Populare de Eliberare (APL).

China populară consideră Taiwanul o provincie renegată şi apreciază că atât insula cât şi strâmtoarea cu acelaşi nume fac parte din teritoriul său. Ea şi-a exprimat indignarea faţă de o serie de traversări ale acesteo zone, tot mai frecvente, ale unor nave de război americane.

Traversarea strâmtorii care desparte Taiwanul de China este un fapt rar din partea unei nave militare europene.

O notă oficială de protest a fost transmisă autorităţilor franceze, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

În replică, anturajul ministrului francez al Armatelor a precizat, la Paris, că Beijingul şi Parisul sunt ”în contact strâns (...) pe tema incidentului”, subliniind totodată că Marina franceză ”tranzitează în medie o dată pe an Strâmtoarea Taiwan, fără incidente şi reacţie”.

”Franţa îşi reafirmă ataşamentul faţă de libertatea navigaţiei, conform dreptului mării”, a adăugat anturajul lui Florence Parly.

TENSIUNI REGIONALE

Potrivit unor surse americane, incidentul a determinat China să refuze participarea fregatei Vendémiaire, prevăzută iniţial, la trecerea în revistă navală care a avut loc marţi, în largul Qingdao, şi care a marcat 70 de ani de la înfiinţarea Marinei chineze.

Un purtător de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Patrik Steiger, a refuzat miercuri să comenteze cu privire la ”o misiune operaţională”.

Vendémiaire, care este echipată cu două tunuri de calibrul 20 de milimetri şi două rachete antinavă, efectuează cu regularitate misiuni în regiunea Asia-Pacific, cu scopul de a ”întreţine cunoaşterea” acestui sector şi de a dezvolta cooperarea regională cu ţări riverane, în numele ”liberei circulaţii” maritime.

Franţa depune eforturi să-şi valorifice prezenţa în regiunea India-Pacific sau în zona economică exclusivă (ZEE) a acesteia, a doua în lume, de aproximativ nouă milioane de kilometri pătraţi, în care se înregistrează numeroase tensiuni, şi anume, între altele, proliferarea nucleară, dezvoltarea unor celule jihadiste în Asia de Sud-Est şi încălcarea dreptului maritim la Marea Chinei de Sud.

Vendémiaire urmează să participe în această primăvară, alături de marinele americană şi japoneză, la misiuni de supraveghere în cadrul luptei împotriva traficului maritim operat de către Coreea de Nord cu scopul de a ocoli sancţiuni ONU.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian se află în prezent la beijing, la a doua ediţie a Formului Drumurilor Mătăsii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.