Fostul director al Agenţiei Spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a fost numit senator în regiunea Zaporojie, ocupată de Moscova în sudul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regional, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a organizat, la începutul lunii septembrie, alegeri locale şi regionale în cele patru regiuni ale Ucrainei a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022, alegeri care au fost denunţate ca fiind "ilegale" de Kiev şi de Occident.

Scopul principal al acestor alegeri a fost reînnoirea mai multor structuri de conducere locale şi regionale.

"Prin decretul meu, Dmitri Olegovici Rogozin este autorizat să devină senator al Federaţiei Ruse - un reprezentant al organului executiv al puterii de stat în regiunea Zaporoji", a declarat guvernatorul Evgheni Balîţki într-un comunicat, lăudând "experienţa şi competenţa colosală" a lui Rogozin.

"Îi sunt recunoscător guvernatorului ales al regiunii Zaporojie pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, permiţându-mi să reprezint această regiune eliberată din fosta Rusie în camera superioară a parlamentului nostru federal", a declarat Rogozin, citat de agenţia TASS.

Potrivit agenţiei ruse de stat, prioritatea lui Rogozin va fi "continuarea eliberării regiunii".

Moscova a revendicat victoria partidului lui Vladimir Putin în aceste alegeri, care au avut loc la mai bine de un an de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Rogozin a fost demis din funcţia de şef al Roscosmos în iulie 2022 şi, de atunci, a condus un grup de consilieri militari care oferă asistenţă forţelor separatiste pro-ruse din Ucraina.

El a fost rănit în decembrie 2022 într-un atac ucrainean asupra Doneţkului, un bastion pro-rus din estul Ucrainei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.