Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, care se află în exil din august, a depus o declaraţie la fiscul spaniol pentru a-şi regulariza situaţia, dezvăluie cotidianul El Pais, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această declaraţie, depusă de către avocatul său, are legătură cu o anchetă împotriva corupţiei, aflată în curs, cu privire la folosirea de către fostul monarh a unor carduri de credit, potrivit unor surse citate de ziar.

Juan Carlos, care s-a exilat în Emiratele Arabe Unite (EAU), este vizat în prezent de trei anchete judiciare.

Una dintre aceste anchete vizează o presupusă folosire de către fostul monarh a unor carduri de credit care nu sunt emise pe numele său, şi are scopul să stabilească dacă acesta a folosit nume de împrumut pentru a spăla bani, declarau la începutul lui noiembrie surse judiciare pentru AFP.

Ancheta vizează conturi bancare deschise pe numele unui antreprenor mexican şi unui ofiţer din Forţele aeriene spaniole, potrivit acestor surse.

Ea are ca obiectiv să stabilească originea acestor fonduri şi dacă fostul rege le-a folosit.

În cazul în care se dovedeşte că Juan Carlos a folosit fonduri sustrase fiscului, fostul suveran, care a abdicat în iunie 2014, se expune unor proceduri cu privire la spălarea de bani.

O purtătoare de cuvânt a fiscului spaniol, contactată de El Pais în legătură cu declaraţia fiscală fostului rege, a declarat că nu poate să comenteze cazuri specifice, din motive juridice.

Cabinetul avocatului lui Juan Carlos nu a răspuns unor întrebări.

Potrivit El Pais, Trezoreria spaniolă analizează documentul şi urmează să decidă în zilele următoare dacă are nevoie de informaţii suplimentare şi ce măsuri să ia.

ALTE DOUĂ ANCHETE

Fostul monarh este vizat şi de alte două anchete.

Una dintre ele vizează fapte de corupţie în cadrul atribuirii unor întreprinderi spaniole a unui contract în vederea construirii unei linii a unui tren de mare vitză în Arabia Saudită în 2011.

În centrul acestui dosar se află un virament în valoare de 100 de milioane de dolari, pe care Juan Carlos l-a fi primit, potrivit cotidianului elveţian La Tribune de Genève,  în 2008, într-un cont deschis în Elveţia, o sumă provenită din Arabia Saudită.

O a treia anchetă judiciară a fost deschisă împotriva lui Juan Carlos, în urma unui raport întocmit de serviciul de prerenire a spălării capitalurilor, şi a fost încredinţată Tribunalului Suprem, singurul abilitat să judece un fost suveran, a anunţat justiţia spaniolă în noiembrie.

Justiţiile spaniolă şi elveţiană verifică de asemenea conturile în bancă ale fostului monarh, care a părăsit Spania în august şi care susţine că a vrut ca astfel să ”faciliteze exercitarea” funcţiilor fiului său, actualul rege al Spaniei Felipe al VI-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.