Numele fostului preşedinte ucrainean apare într-o anchetă penală cu privire la abuzuri de putere în timpul mandatului său, au anunţat luni autorităţile - o premieră de la plecarea lui Petro Poroşenko de la preşedinţie, în primăvară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petro Poroşenko ar fi putut să încerce ”să influenţeze ilegal” formarea Înaltului Consiliu al Justiţiei, o instanţă care participă la numirea judecătorilor, a anunţat Biroul ucrainean de Anchetă (DBR), un organism însărcinat cu investigaţii penale vizând oficiali de stat de rang înalt, care a tramsmis dosarul parchetului.

”Statutul său este de martor”, a declarat pentru AFP serviciul de presă al DBR, însă în cazul în care actualele suspiciuni sunt confirmate de Parchetul General, fostului preşedinte i-ar putea fi ridicată imunitatea parlamentară şi ar putea fi lansate proceduri judiciare împotriva sa.

Infracţiunile penale evocate de către DBR au fost catalogate drept ”apeluri la răsturnarea puterii” şi ”abuzuri de putere” şi sunt pasibile de o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Serviciul de presă al lui Petro Poroşenko, un prooccidental fervent, a denunţat acest anunţ de luni drept un atac ”comanditat” de Rusia.

Cu puţin înainte de alegerea lui Poroşenko preşedinte, Moscova anexa Peninsula ucraineană Crimeea, iar un război izbucnea cu separatişti proruşi în estul Ucrainei.

Şef al statului ucrainean din 2014 în 2019, Poroşenko a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale, în aprilie, de către Volosimir Zelenski, la acea vreme un actor de comedie, în vârstă de 41 de ani, fără experienţă politică şi care promitea să eradice corupţia.

Petro Poroşenko, un om de afaceri foarte bogat, este citat deja în aproximativ zece anchete penale cu privire la o presupusă fraudă fiscală, însă niciunul dintre aceste dosare nu a ajuns la Parchetul General.

Aceste anchete au fost lansate în mod automat, în urma unor denunţuri depuse de către un adversar politic, considerat un apropiat al Moscovei, Andriï Portnov.

Portnov este un prieten al lui Andriï Bodgan, actualul şef al administraţiei prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.