Fostul preşedinte finlandez (1994-2000) Martti Ahtisaari, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2008, a murit luni la vârsta de 86 de ani, după ce a suferit de maladia Alzheimer, anunţă preşedinţia finlandeză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am aflat cu mare tristeţe moartea preşedintelui Martti Ahtisaari”, anunţă într-un comunicat actualul preşedinte Sauli Niinisto.

Ahtisaari, care a fost şef al statului din 1994 în 2000, a jucat rolul de mediator într-un număr mare de conflicte, din Indonezia în Kosovo şi Namibia, şi a obţinut numeroase distincţii, până la Premiul Nobel pentru Pace în 2008.

Un fost diplomat la ONU, el a finalizat negocieri între Guvernul indonezian şi separatiştii din Mişcarea Aceh Liber (GAM), în urma unui război de 30 de ani, soldat cu 15.000 de morţi.

Aceste negcieri, lansate la Helsinki în ianuarie 2005, s-au încheiat după şase luni cu un acord de pace în care puţini observatori credeau.

Cele două părţi l-au prezentat pe Ahtisaari ca pe un om intransigent în timpul negocierilor, dar cu un simţ al umorului şi o mare căldură umană în afare reuniunilor.

”Am enormă de multă răbdare. Nu obişnuiesc să mă înfurii, dar pot să fiu dur”, declara el mai târziu, adăugând că el crede că cheia succesului său este capacitatea sa de a-i înţelege pe oameni.

Dosarul kosovar rămâne, însă, un eşec al acestui soldat neobosit la păcii care a crezut că-i poate apropia pe sârbi şi albanezi şi depăşi ororile Războiului din 1998-1999.

La sfârşitul lui 2005, el a fost însărcinat de către Consiliul de Securitate al ONU să supervizeze negocierile între sârbi şi kosovari cu privire la viitorul statut al provinciei.

În martie 2007, el a pus capăt negocierilor,  a recomandat independenţa şi a depus mandatul.

Ultimele negocieri, care au avut loc fără el, au eluat, iar Kosovo şi-a declarat independenţa la 17 februarie 2008.

Ahtisaari s-a retras in politică în septembrie 2021, atins de maladia Alzheimer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.