Fostul preşedinte Ashraf Ghani dă asigurări că a luat decizia de a fugi de la Kabul, la 15 august, din faţa talibanilor, ”în câteva minute” şi că nu ştia, până la decolarea avionului, că avea să părăsească ţara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În dimineaţa lui 15 august, în timp ce talibanii preluau controlul capitalei, iar Guvernul cădea, Ashraf Ghani nu avea ”nicio idee” că aceasta avea să fie ultima sa zi în Afganistan, declară el în primul interviu de la plecare acordat BBC.

Însă, după-amiaza, serviciile de securitate ale palatului prezidenţial ”s-au părbuşit”, afirmă Ashraf Ghani.

”Ele nu erau în măsură să mă protejeze”, declară el.

Consilierul său în probleme de securitate naţională Hamdullah Mohib era ”literalmente îngrozit”.

”Nu mi-a dat mai mult de două minte să plec”, declară el.

După ce oraşele Khost, în sud-est, şi Jalalabad, în est, au căzut pe mâna islamiştilor, ”nu ştiam unde urma să ne ducem”, a adpugat el.

”Abia la decolare a fost clar că părăseam ţara”, declară Ashraf Ghani.

Ashraf Ghani trăieşte de atunci în Emiratele Arabe Unite (EAU).

Fuga sa a fost criticată aprg de către afgani, care l-au acuzat de faptul că i-a abandonat şi că a luat cu el fonduri importante, o acuzaţie pe care a dezminţit-o din nou joi.

El a reafirmat că principala sa grijă a fost să evite confruntări armate de stradă la Kabul, după ce capitala a fost invadată de refugiaţi din calea violenţelor în restul Afganistanului.

”A trebuit să mă sacrific pentru a salva Kabulul şi a arăta realitatea situaţiei - o lovitură de stat violentă şi nu un acord politic”, subliniază el.

Ashraf Ghani apreciază că, chiar dacă ar fi rămas în Afganistan, nu ar fi schimbat cursul lucrurilor.

”Opera vieţii mele a fost distrusă. Mi s-au călcat în picioare” valorile ”şi am fost transformat în ţap ispăşitor”, acuză el.

El recunoaşte însă că afganii l-au acuzat ”pe bună dreptate” şi spune că le înţelege ”întru totul furia, pentru că o împărtăşesc”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.