Fostul premier spaniol Mariano Rajoy a apreciat miercuri, la Tribunalul Suprem, la procesul celor 12 lideri separatişti acuzaţi de răzvrătire, că aceştia cunoşteau riscurile pe care şi le-au asumat organizând un referendum de autodeterminare în orctombrie 2017, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul şef al Guvernului conservator, îndepărtat de la putere în iunie 2018, printr-o moţiune de cenzură în Parlament, a fost întrebat despre circumstanţele tentativei de secesiune a Cataloniei în toamna lui 2017.

”Cel mai grav este că ei erau întru totul la curent cu faptul că eu nu aveam să accept”, a apreciat Rajoy.

”Ei au creat o situaţie imposibilă, ştiind exact ceea ce riscau”, a adăugat el.

Aceasta este a doua oară când Rajoy apare ca martor în justiţie, după ce a fost audiat, în vara lui 2017, în cadrul unei anchete cu privire la un caz de corupţie în cadrul Partidului său Popular (PP).

În 1998, fostul premier al Guvernului socialist Felipe Gonzalez a fost audiat de Tribunalul Suprem în legătură cu activităţi ale unei poliţii paralele contra unor separatişti basci din ETA.

Mariano Rajoy a fost citat să compară de către Partidul Vox (extremă dreapta), un opozant aprig al separatiştilor, cu două luni înaintea unor alegeri legislative.

În decembrie, Vox a obţinut pentru prima oară mandate în Adunarea Regională a Andaluziei.

Potrivit unui sondaj publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului El Mundo, PP, partidul Ciudadanos (centru) şi Vox ar fi în măsură să formeze o majoritate în Parlament, în urma alegerilor legislative prevăzute la 28 aprilie.

Partidul de extremă dreapta ar putea să obţină aproximativ 40 de mandate în Congresul deputaţilor, o situaţie fără precedent de la moartea generalului Francisco Franco în 1975.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.