Fostul premier malaysian Najib Razak a fost găsit vinovat, marţi, în primul proces de corupţie împotriva sa şi condamnat la 12 ani de închisoare, la doi ani după căderea Guvernului său în răsunătorul scandal 1MDB, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de la Kuala Lumpur l-a condamnat, de asemenea, pe fostul conducător, în vârstă de 67 de ani, la plata unei amenzi în valoare de 210 milioane de ringgiţi (42 de milioane de euro), după ce l-a găsit vinovat de şapte capete de acuzare în această fraudă în valoare de câteva miliarde de dolari cu ramificaţii în întreaga lume.

Însă Najib Razak a făcut apel împotriva condamnării şi urmează să fie autorizat să rămână liber, pe cauţiune, până la încheierea procedurii în apel.

Najib Razak este acuzat de faptul că a jefuit, împreună cu apropiaţii săi, fondul suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), menit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaysiei.

O parte a fondurilor deturnate ar fi servit la finanţarea filmului ”Lupul de pe Wall Street” cu Leonardo DiCaprio, iar Banca Goldman Sachs a fost pătată de acest scandal.

Furia malaysienilor faţă de acest jaf a jucat un rol important în înfrângerea electorală suprinzătoare, în 2018, a coaliţiei conduse de Najib Razak, care conducea Guvernul din 2009.

Hotărârea judecătorească a fost primită ca o veste bună pentru statul de drept din Malaysia, în contextul în care partidul lui Najib Razak a ajuns din nou la putere în martie, după căderea unei coaliţii reformiste.

Unii se temeau că alternanţa la putere avea să afecteze rezultatul procesului, cum a părut să preconizeze abandonarea procedurilor judiciare împotriva lui Riza Aziz, ginerele fostului premier şi unul dintre producătorii ”Lupului de pe Wall Street”, în cadrul unei înţelegeri cu Ministerul Public.

Alianţa ”Pactul speranţei”, condusă de Anwar Ibrahim, care a contribuit la învingerea lui Najib Razak, a salutat verdictul, pe care-l consideră ”o imensă victorie a malaysienilor”.

Condamnarea lui Najib Razak ar putea însă să fragilizeze noua coaliţie de la putere, în cazul în care susţinătorii acestuia îi retrag sprijinul, ceea ce ar conduce la noi alegeri.

”CLEPTOCRAŢIE”

Acest prim proces la Înalta Curte de la Kuala Lumpur, care a durat 16 luni, viza transferul a 42 de milioane de ringgiţi (9,9 milioane de dolari) din SRC International, o entitate a fondului, către conturi bancare aparţinând lui Najib Razak.

Najib Razak.a respins în mod sistematic toate acuzaţiile.

Însă judecătorul Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali i-a respins în mod sistematic, marţi, toate argumentele şi l-a declarat vinovat de şapte capete de acuzare de abuz de putere, abiz de încredere şi spălare de bani.

Procurorul a cerut o pedeapsă dură. ”Acest scandal a dat ţării imaginea unei cleprocraţii, iar malaysienii nu merită asta”, a declarat el.

Najib Razak a rămas calm, înclinându-şi capul după citirea verdictului. Afară, sute de susţinători de-ai săi care l-au întâmpinat la sosirea la tribunal, scandau sloganuri de susţinere.

Avocaţii lui Najib Razak l-au prezentat pe fostul premier drept o victimă, desemnându-l pe investitorul financiar malaysian Low Taek Jho drept principalul vinovat şi”creierul” jafului.

Supranumit Jho Low, căutat în Malaysia şi Statele Unite, acesta rămâne de negăsit, însă şi-a clamat nevinovăţia prin intermediul avocaţilor săi.

Tribunalul a catalogat însă drept ”trasă de păr” teza potrviit căreia Najib Razak ar fi fost atras într-o capcană de către Low Taek Jho, dar şi argumentul potrivt căruia fostul lider credea că sumele din contul său corespundeau unor donaţii de la monarhia saudită.

Deturnările judecate în primul proces al lui Najib Razak sunt modeste faţă de cele vizate în al doilea proces - cel mai important -, de peste 500 de milioane de dolari.

Departamentul american al Justiţiei, care efectuează propria anchetă cu privire la acuzaţii de spălare de bani prin intermediul sistemului financiar american, apreciază că 4,5 miliarde de dolari au fost deturnaţi din fondul suveran de către fostul premier malaysian şi apropiaţii acestuia.

Malaysia a acuzat Goldman Sachs şi mai mulţi dintre conducătorii băncii americane de faptul că au permis deturnări prin organizarea unei emisii de obligaţiuni în valoare de 6,5 miliarde de dolari în contul 1MDB.

Însă Malaysia a încheiat vineri un acord, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, în vederea încheierii procedurilor vizând gigantul de pe Wall Street.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.