Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a recunoscut miercuri că a făcut greşeli şi a declarat că îi pare teribil de rău pentru pierderile de vieţi omeneşti din timpul pandemiei de COVID-19, dar nu a putut să spună concret ce ar fi putut face diferit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Boris Johnson, prim-ministru timp de trei ani, între 2019 şi 2022, a demisionat, căzut în dizgraţie, după o serie de scandaluri, inclusiv relatări potrivit cărora el şi alţi oficiali au participat la petreceri unde se consuma alcool, în Downing Street, în 2020 şi 2021, când majoritatea oamenilor din Marea Britanie au fost forţaţi să rămână acasă în izolare. Ancheta deschisă a audiat deja mărturii incriminatorii despre modul în care Johnson a gestionat criza, inclusiv reticenţa sa de a declara carantina şi modul în care înţelegea prost datele puse la dispoziţie de oamenii de ştiinţă. Johnson ar fi întrebat la un moment dat dacă aerul cald al unui uscător de păr îndreptat spre nas ar putea ucide virusul şi a sugerat la televizor că ar trebui să fie contaminat personal cu COVID, pentru a calma temerile publicului.

Boris Johnson este audiat timp de două zile în parlament în ceea ce vor fi probabil cele mai încărcate emoţional şedinţe de până acum ale anchetei oficiale privind motivele pentru care Marea Britanie a ajuns să aibă unul dintre cele mai mari bilanţuri de decese din lume în timpul pandemiei. COVID-19 a ucis peste 230.000 de persoane în Marea Britanie şi a infectat multe alte milioane.

Boris Johnson a spus că îşi asumă responsabilitatea personală pentru toate deciziile luate şi că înţelege furia publicului, după ce ancheta deschisă a dat prilejul unor mărturii despre incompetenţa guvernului, nerespectarea regulilor şi misoginism în timp ce ţara se lupta cu cea mai mare criză de sănătate din ultimele decenii.

"Pot să spun că înţeleg sentimentele victimelor şi ale familiilor lor şi îmi pare profund rău pentru durerea, pierderea şi suferinţa acelor victime şi a familiilor lor", a declarat Johnson. "Au existat lucruri pe care am fi putut să le facem diferit? În mod incontestabil. Dar n-aş putea să le enumăr acum în faţa dumneavoastră într-o ierarhie", a declarat fostul premier.

Audierea lui Boris Johnson în parlament a fost întreruptă de protestatari, care au fost avertizaţi şi, în unele cazuri, li s-a ordonat să plece de către preşedinta comisiei de investigaţie.

Johnson a sosit pentru a se prezenţa în faţa comisiei de anchetă când era încă întuneric, cu mai bine de trei ore înainte de începerea audierii, evitând familiile unora dintre cei care au murit din cauza COVID-19 şi care au vrut să-l ia la întrebări pe Johnson în legătură cu relatările potrivit cărora acesta le-ar fi spus colegilor că ar prefera să vadă oamenii murind în număr mare decât să ordone un al doilea lockdown.

Aamer Anwar, avocatul care reprezintă familiile scoţiene îndoliate de COVID, a declarat că Johnson a girat o "cultură letală a impunităţii şi incompetenţei" şi a tratat oamenii ca pe nişte "deşeuri toxice".

Cu toate că Johnson a mai depus mărturie în faţa parlamentului cu privire la modul în care a gestionat pandemia, se aşteaptă ca în cele 12 ore de interogatoriu, pe parcursul a două zile, să ofere cea mai detaliată mărturie publică despre modul în care a luat deciziile.

Ancheta a consemnat mărturii de la fostul consilier ştiinţific principal al guvernului, Patrick Vallance, care a scris în jurnalul său, în octombrie 2020, că Johnson a vrut să lase virusul să se răspândească mai degrabă decât să ordone un nou lockdown. Alţi consilieri de rang înalt, printre care Dominic Cummings şi Eddie Lister, susţin că Johnson a spus, de asemenea, "să fie lăsate cadavrele să se îngrămădească". Johnson a negat însă că a făcut aceste comentarii.

Mărturiile din ultimele săptămâni au descris modul în care fostul premier s-a luptat să ia decizii în momente cheie ale crizei, inclusiv atunci când a trebuit să impună restricţii asupra circulaţiei persoanelor. În mesaje private obţinute în cadrul anchetei, Simon Case, cel mai înalt funcţionar public britanic, a afirmat că şeful său schimba direcţia strategică în fiecare zi şi că nu era capabil să conducă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.