Generalul Salvador Cienfuegos Zepeda, fostul ministrul al Apărării al lui Enrique Pena Nieto, a fost arestat la Los Angeles, în California, după ce Agenţia americană de luptă împotriva drogurilor (DEA) a emis un mandat de arestare pe numele acestuia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O purtătoare de cuvânt a DEA la Los Angeles, Nicole Nishida, a declarat pentru Reuters că nu deţine alte informaţii despre mandatul de arestare sau circumstanţele arestării, despre care Reuters scrie că a fost informată prima de surse diplomatice din Mexic şi Statele Unite.

Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a declarat că ambasadorul Statelor Unite în Mexic Christopher Landau l-a informat cu privire la această plasare în detenţie.

”Consulul la Los Angeles mă va informa cu privire la acuzaţii în orele următoare. Noi propunem ajutorul consular la care are dreptul”, a adăugat el într-un mesaj postat pe Twitter.

O sursă diplomatică mexicană a declarat pentru Reuters că membri ai familiei Zepeda, care călătoreau împreună cu fostul ministru au fost eliberaţi.

Mai mulţi membri ai Guvernului şi partidului fostului preşedinte Nieto au fost implicaţi în cazuri de corupţie de prim-plan, iar unii ar avea legături cu crima organizată.

Salvador Cienfuegos a fost ministrul Apărării din 2012 în 2018 al lui Enrique Peña Nieto, din Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI).

În acea perioadă, mai mulţi membri ai forţelor armate mexicane au fost acuzaţi de organizaţii de apărarea drepturilor omului de implicare în dispariţii - inclusiv a celor 43 de studenţi la Ayotzinapa, în statul Guerrero (sud-est) în 2014.

Alt fost ministru al lui Enrique Peña Nieto, Genaro Garcia Luna, care a deţinut portofoliul Securităţii Publice, este încarcerat în prezent la New York. El a fost arestat în decembrie 2019 la Dallas, în Texas, suspectat de implicare într-un trafic de cel puţin 53 de tone de cociană destinată Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.