Fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, urmează să se predea justiţiei newyorkeze, după ce a fost inculpat de fraudă într-un dosar de presupusă deturnare de fonduri destinate construcţiei unui zid împotriva imigranţilor între Statele Unite şi Mexic, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steve Bannon, în vârstă de 68 de ani, o figură a populismului de dreapta în Statele Unite, a plecat miercuri seara (ora locală) de la New York pentru a se preda joi, la ora locală 9.00 (15.00, ora României) biroului procurorului districtului Manhattan, Alvin Bragg, şi a fi inculpat penal, a anunţat la postul CNBC avocatul său, Robert Costello.

Postul a confirmat astfel o primă informaţie, marţi, a cotidianului The Washington Post (WP), care dezvăluia, citând surse apropiate dosarului, că fosta ”eminenţă cenuşie” a fostului preşedinte Donald Trump (2016-2021) urma să se predea autorităţilor locale din statul New York pentru a fi inculpat de fraudă financiară.

Contactat de AFP, biroul procurorului din Manhattan nu a răspuns.

Nicio precizare cu privire la conţinutul inculpării nu a fost furnizată presei americane, însă WP, CNBC şi CNN scriu că este vorba despre acelaşi dosar în care Steve Bannon a fost inculpat prima oară în 2020 cu privire la fraudă financiară, de către justiţia federală americană.

Fostul consilier al Casei Albe a fost arestat în august 2020, acuzat împreună cu alţi trei protagonişti de faptul că a escrocat şi deturnat o parte a unui fond de 25 de milioane de dolari destinat construirii unui zid împotrva imigranţilor între Statele Unite şi Mexic - o promisiune din campanie a miliardarului Donald Trump.

Însă Steve Bannon nu a fost judecat niciodată de vreun tribunal, pentru că a fost graţiat de către fostul preşedinte Donald Trump la 19 ianuarie 2021, cu o zi înainte ca miliardarul să plece de la Casa Albă, unde s-a instalat Joe Biden.

Steve Bannon a denunţat, într-un comunicat, ”urmăriri false împotriva (sa) cu 60 de zile înainte de alegerile” legislative de la jumătate de mandat, prevăzute la 6 noiembrie.

El denunţă în acest comunicat ”o politizare partizană armată a justiţiei penale”.

Această inculpare penală intervine la şase săptămâni după ce Steve Bannon a fost găsit vinovat, de către un tribunal federal de la Washington, de obstrucţionarea prerogativelor de a ancheta ale Congresului.

El a refuzat să coopereze cu Comisia parlamentară de anchetă privind luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021.

Steve Bannon a rămas, în pofida faptului că a fost dat afară de la Casa Albă în august 2017, un apropiat al lui Donald Trump şi a discutat cu miliardarul cu o zi înainte de atacul Congresului, la 6 ianuarie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.