Fostul comandant al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, în vârstă de 50 de ani, înlocuit în februarie şi foarte popular, a fost numit joi, în mod oficial, ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, un aliat-cheie al Kievului în războiul împotriva Rusiei, anunţă preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi un decret de numire în post a lui Valeri Zalujni, potrivit acestui document.

Prin alt decret, Volodimir Zelenski l-a destituit miercuri pe general din serviciul militar, din cauza ”stării sănătăţii” acestuia.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Supranumit ”Generalul de Fier”, din cauză că a zădărnicit planul iniţial al Kremlinului de a subjuga Kievul în câteva zile, Valeri Zalujni a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene în faţa invaziei ruse, lansată în februarie 2022.

Zalujni este creditat cu conducerea unora dintre cele mai pline de succes bătălii împotriva Rusiei, ca eliberarea oraşului Herson, în noiembrie 2022.

El este atât de celebru, încât apare în lucrări de artă stradale.

În pofida faptului că a evitat lumina proiectoarelor politice, el a fost citat cu regularitate ca un posibil rival al lui Zelenski, din cauza popularităţii sale în societate.

El a fost destituit în februarie de către preşedintele Volodimir Zelenski, în urma unor tensiuni aprige între cei doi, şi eşecului contraofensivei ucrainene din vara lui 2023, şi înlocuit cu generalul Oleksii Sîrski.

Potrivit unor publicaţii, destituirea generalului a avut în parte drept cauză ”gelozia” lui Zelenski faţă de popularitatea lui Zalujni, a cărui cotă de încredere depăşea 90%.

Ucraina nu mai este reprezentată de un ambasador în Regatul Unit din iulie 2023.

Zelenski l-a destutit atunci pe ambasadorul Vadim Prîstaiko, după ce acesta l-a criticat în cursul unei dispute cu privire la reacţia faţă de ajutorul militar britanic.

Volodimir Zelenski a anunţat în martie numirea lui Valeri Zalujni ca ambasador la Londra, o susţinătoare-cheie a Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.