Fostul patron al platformei de schimb de criptomonede FTX Sam Bankman-Fried urma să fie audiat luni de către un magistrat, în Bahamas, unde este deţinut, după ce a acceptat să fie extrădat către Statele Unite - unde este vizat de opt capete de inculpare, inclusiv fraudă pe cale electronică, spălare de bani şi încălcarea legislaţiei electorale -, în contextul în care opunea, anterior, scrie presa locală şi americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”SBF” a sosit la tribunal imediat după ora locală 10.00 (17.00, ora României), potrivit unor imagini difuzate de televiziunea locală, la bordul unui furgon negru al serviciilor penitenciare, purtând un costum închis la culoare.

Audierea era prevzută către ora locală 11.00 (18.00, ora României).

El este acuzat de fraudă de către justiţia americană şi a acceptat să fie extrădat către Statele Unite.

El a anunţat anterior că s-ar putea opune să fie trimis pe teritoriul american.

El a fost inculpat cu privire la faptul că a escrocat clienţi şi investitori care şi-au depus banii în societăţile sale - FTX şi Alameda.

Justiţia americană vrea să-l judece de opt capete de inculpare, între care fraudă pe cale electronică, spălare de bani şi încălcarea legilor electorale.

El este acuzat de faptul că folosit - la începutul FTX, în 2019 - bani depuşi de către clienţi care doreau să speculeze cu criptomonede pentru a finanţa activitatea - şi pariurile riscante - ale societăţii sale de curtaj şi de investiţii Alameda.

El este acuzat totodată de faptul că i-a minţit pe finanţişti care au împrumutat bani Alameda despre sănătatea financiară reală a întreprinderii, dar şi pe investitorii FTX.

El a folosit bani ”furaţi” clienţilor pentru a plăti zeci de milioane de dolari unor lideri politici - atât democraţi, cât şi republicani - şi a încerca astfel ”să cumpere influenţă” la Washington, potrivit procurului federal al New Yorkului Damian Williams.

Autorităţile de reglementare a pieţelor financiare au depus în paralel plângeri în civil împotriva acestui ”geniu” financiar.

Jandarmul bursier îi reporşează faptul că i-a minţit pe investitori despre legăturile dintre cele două companii ale sale şi de faptul că a folosit banii clienţilor pentru a face ”investiţii riscante, achiziţii imobiliare somptuoase şi donaţii publice importante”.

Agenţia însărcinată cu Produse Derivate (CFTC) îl acuză, la rândul său, de fraudă şi declaraţii false.

Platforma era estimată la valoarea de 32 de miliarde de dolari la începutul lui 2022. iar Sam Bankman-Fried era considerat drept steaua în ascensiune a criptomonedelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.