Forţele armate şi mii de civili cubanezi i-au adus luni un omagiu lui Fidel Castro, mort la sfârşitul lunii noiembrie, relatează AFP. Omagiul a avut loc în cursul paradei tradiţionale de 2 ianuarie, care a marcat anul acesta 58 de ani de la Revoluţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de anii precedenţi, militarii au defilat fără echipamente.

«Cuba nu va renunţa la niciunul dintre principiile sale (…). Nimeni nu ne va putea face să uităm nici istoria noastră, nici simbolurile independenţei poporului nostru”, a declarat preşedinta Federaţiei Studenţilor Universitari, Jennifer Bello, singura care a luat cuvântul în faţa principalilor lideri ai ţării, reuniţi în Piaţa Revoluţiei din Havana.

După militari, mii de civilia au defilat în “Marşul Poporului Combatant”, convocat de Raul Castro în semn de omagiu pentru “comandantul suprem”, Fidel Castro, care a murit pe 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani.

În condiţiile în care un nou preşedinte american va fi învestit pe 20 ianuarie – Donald Trump – Bello a amintit că procesul de normalizare a relaţiilor lansat la sfârşitul lui 2014 cu SUA “va fi lung” şi rămân “multe de făcut”.

Ea a amintit că ridicarea embargoului american impus Cubei din 1962 şi restituirea bazei navale de la Guantanamo reprezintă premise indispensabile pentru Havana.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele ales american a avertizat că ar putea reveni asupra progresului diplomatic major făcut de predecesorul său, dacă Havana nu depune mai multe eforturi în privinţa respectării drepturilor omului sau economiei de piaţă.

Ministrul al Apărării timp de aproape 50 de ani înainte de a prelua conducerea ţării, în 2008, Raul Castro a făcut din Forţele Armate Revoluţionare (FAR) un stâlp al regimului, implicându-le profund în viaţa politică, dar şi în economia insulei comuniste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.