Fizicianul britanic Peter Higgs, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale cu privire la ”bosonul lui Higgs”, o particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, a murit luni la vârsta de 94 de ani, anunţă marţi Universitatea din Edinburgh, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a stins liniştit acasă, luni, la 8 aprilie, în urma unei scurte boli”, anunţă într-un comunicat universitatea, unde omul de ştiinţă a fost mult timp profesor.

Peter Higgs a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2013, împreună cu belgianul François Englert.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ei au fost recompensaţi pentru că au pus bazele teoretice, începând din 1964, care aveau să conducă la descoperirea bosonului (BEH) în 2012, la laboratorul elveţian CERN.

”PARTICULA LUI DUMNEZEU”

Bosonul lui Higgs este considerat de către fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, o particulă elementară care le conferă masa multor altora, potrivit teoriei ”modelului standard”.

În eforturile de popularizare a acestei descoperiri, bosonul a fost supranumit ”particula lui Dumnezeu”, deoarece el se află peste tot şi este deosebit de insesizabil.

”Peter Higgs era o persoană remarcabilă, un om de ştiinţă cu adevărat dotat, a cărui viziune şi imaginaţie ne-au îmbogăţit cunoştinţele despre lumea care ne înconjoară”, subliniază, citat în comunicat, directorul Universităţii din Edinburgh, Peter Mathieson.

”Munca sa de pionier a motivat mii de cercetători, iar moştenirea sa va continua să inspire mulţi alţii în generaţiile viitoare”, dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.