Finlanda va ridica bariere la patru puncte de trecere a frontierei sale cu Rusia începând de la miezul nopţii, au anunţat vineri oficialii, în încercarea de a opri o creştere a numărului de migranţi despre care Helsinki spune că a fost orchestrată de Moscova, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Finlanda a acuzat autorităţile ruse că au direcţionat migranţii către aceste puncte de trecere ca ripostă la decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, afirmaţie respinsă de Kremlin.

Bariere vor fi ridicate la patru din cele nouă puncte de trecere a frontierei cu Rusia, la Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala, în sud-estul ţării, a anunţat Garda de Frontieră finlandeză.

"Scopul nostru este să folosim dispozitive de barieră pentru a împiedica intrarea", a declarat Matti Pitkaniitty, şeful pentru afaceri internaţionale al Poliţiei de Frontieră. Măsurile sunt un răspuns la schimbările din politica de frontieră a Rusiei, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Finlanda face o "mare greşeală" alegând calea confruntării cu Rusia, a relatat agenţia TASS.

"(Nu se poate) decât să ne exprimăm regretul profund că autorităţile finlandeze au ales calea distrugerii relaţiilor bilaterale", a declarat Peskov, citat de TASS.

Aproximativ 300 de solicitanţi de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia şi Siria, au sosit în Finlanda în această săptămână, potrivit poliţiei de frontieră.

Aproape 100 au intrat în Finlanda dinspre Rusia numai până vineri la prânz, au declarat oficialii.

Finlanda are o frontieră comună de 1 340 km cu Rusia, care serveşte, de asemenea, drept frontieră externă a UE.

Helsinki a înfuriat Moscova atunci când s-a alăturat alianţei militare NATO în aprilie, după decenii de nealiniere, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Începând de sâmbătă, solicitanţii de azil care sosesc prin Rusia vor putea să îşi depună cererile doar la două puncte de trecere a frontierei nordice, la Salla şi Vartius, a declarat Pitkaniitty.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.